вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4070 прочитания

    Цвети Кьосева: Към който и да е проблем, може да се подходи от няколко страни

    За ежедневието и предизвикателствата на своята роля, вижте какво сподели изпълнителният директор на „Методия“ пред Economy.bg
    23 ноември 2018, 14:07 a+ a- a

    Геновева Христова–Мъри и Анелия Касабова, съоснователи на Лигна Груп ООД, Цвети Кьосева, изпълнителен директор на Методия АД и Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE са четирите дами, които бяха избрани за част от менторската програма EY Entrepreneurial Winning WomenTM Europe тази година. Предприемаческият клас за 2018/2019 година включва 22 дами, основатели на общо 20 бързоразвиващи се бизнеса от 9 европейски страни. България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа, които имат свои представители в програмата.

    Свързахме се с всяка една от дамите, за да научим повече за предизвикателствата, с които се сблъскват в ролята си на бизнес лидер. Ето какво сподели Цвети Кьосева от Методия АД пред Economy.bg:

    Наскоро приключи първата част от менторската програма на EY - срещата с всички 22 дами предприемачи в Брюксел. Какво бе най-ценното, което си взехте от нея?
    Най-ценно за мен беше вдъхновението от успехите на всички тези силни дами, докато споделяхме историите си. Колкото и различни да изглеждат бизнесите им и предизвикателствата, пред които се изправят, в крайна сметка всичко се свежда до универсални модели и общи посоки, приложими за всички нас. Техните историите ме обнадеждиха, че тук в България можем да правим световен бизнес, защото нивото ни е съизмеримо дори и с това на най-развитите европейски пазари.

    Опитайте се да опишете какво е да си жена предприемач с едно изречение:
    Предполагам, че е същото като да си мъж предприемач.

    Как протича един Ваш типичен ден и какво ви помага да се справяте с предизвикателните ситуации?
    Денят ми започва много рано и съдържа от всичко по малко. Организирам програмата си така, че да имам време за работа с екипите и колегите ми, за срещи и разговори с клиенти и партньори, както и за моите задачи. Смятам, че липсата на правилна и навременна комуникация е голямо предизвикателство за всички нас и може да доведе до редица усложнения, с които трябва да се справяме впоследствие. Откритостта, добрият тон и намирането на подходящия начин за комуникиране на даден въпрос ми помагат да заобикалям потенциалните “подводни камъни” в ежедневието.

    Кое е най-трудното управленско решение, което сте взели в кариерата си?
    През призмата на опита си мога да споделя, че най-трудни са били решенията, свързани с растежа на организацията в баланс с личните интереси на хората в нея. В такива моменти трябва много последователно да обясниш на целия екип нуждата от промяна и да си готов да я случиш, независимо колко време и усилия ти коства това.

    Каква e Вашата формула за постигане на баланс?
    Винаги съм вярвала, че към който и да е проблем може да се подходи от няколко страни. Това ми дава възможност да съпоставя и оценя различните гледни точки в критични ситуации, и да дефинирам следващите стъпки за действие. От друга страна, времето, споделено с близките хора ми носи нужната хармония и устойчивост, като ме презарежда с енергия и положителни емоции.

    Ако имахте възможност, какво бихте казали на своето 20-годишно „аз“?
    На двайсет години бях студентка, имах съвсем различни представи за света на бизнеса. Сега бих казала на своето 20-годишно „аз“ да се осланя на интуицията си, да отстоява всеки избор с увереност и да помни, че истинският успех се измерва не с броя победи, а с пътите, в които след падане се изправяш и продължаваш напред.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 45 минути
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 2 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес