петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6285 прочитания

    Има ли признаци за предстояща икономическа криза?

    И докога се очаква ръстът на икономиката да продължи, попитахме водещи икономисти в България
    07 януари 2019, 17:16 a+ a- a

    Има ли признаци за предстояща криза и докога се очаква ръстът на икономиката да продължи?Този въпрос отправихме към водещи икономисти в страната. Ето какво коментираха те пред Economy.bg:

    Няма никакви икономически предпоставки към този момент за настъпването на криза
    Любослав Костов, икономически съветник на КНСБ 

    Любослав Костов, Снимка: личен архив

    Икономиката ни се намира във възходяща фаза на икономическия цикъл и това може лесно да се види по основните ни макроикономически индикатори. Не виждам признаци на предстояща рецесия или криза и не е необходимо да плашим хората излишно. Няма никакви икономически предпоставки към този момент за нещо такова. Несъмнено този ръст не може да продължи вечно, защото и икономиката функционира спрямо своите естествени закони за цикличност, но дори да има някакво забавяне след време, то няма да бъде в близките 4 - 5 години. Като цяло тенденцията в световен план е бизнес циклите все повече да се скъсяват, но аз лично смятам, че България все още не е стигнала своя пик по отношение на сегашния бизнес цикъл. Убеден съм, че ни предстоят още няколко много силни години на висок икономически растеж. 

    Има много рискове през 2019 година, основно геополитически
    Георги Ангелов, Старши икономист, Институт „Отворено общество“ 

    Георги Ангелов, Снимка: личен архив

    Има много рискове през 2019 година, основно геополитически. Брекзит трябва да се случи в края на март 2019 и това ще доведе до редица проблеми - но ефектът може да е много по-тежък, ако Брекзит се случи без споразумение. Твърд Брекзит може да има тежък ефект не само върху Великобритания, но и върху европейската икономика, и оттам индиректно върху България.

    Също през 2019 Европейската централна банка ще спре количествените улеснения и се очаква да започне да повишава лихвите - което за свръхзадлъжнели страни като Италия ще е допълнителен проблем и рискът от криза се увеличава. През 2019 ще има и евроизбори, както и смяна на шефа на ЕЦБ и председателя на Европейската комисия - което няма да мине без сътресения. Очакват се и нови американски санкции върху Русия - това вече доведе до спад на рублата през лятото. Също през лятото се срина и турската лира и рисковете в Турция остават високи. Американската заплаха за мита върху европейския експорт, особено на автомобили, си остава - макар засега митата да са отложени. Този проблем, обаче, може да избухне всеки момент, освен ако не се постигне споразумение. 

    За България основният начин да се предпази от рисковете е бързо да извърши реформите и през юли 2019 г. да подаде заявление за членство във валутния механизъм ERMII - т.нар. чакалня на еврозоната. По този начин пазарите няма да разглеждат страната като периферия и ще е по-лесно да се мине през турбуленциите. Показателно е, че най-голямата рейтингова агенция Standard&Poors обяви, че ще повиши рейтинга на страната, ако успее да влезе в ERMII. 

    Призракът на кризата се носи във въздуха вече от една година
    Доц. Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ на АИКБ

    Доц. Теодор Дечев
    Призракът на кризата се носи във въздуха вече от една година. От най-различни международни форуми, от които имаме информация, ние чувахме, че непрекъснато се говори не за това ще има ли криза, а кога ще почне и кой ще я предизвика точно. Това е нещо като самосбъдващо се пророчество. Не можем да гадаем кога точно би започнала криза и кой би я предизвикал, но в глобален план общественото очакване е толкова силно, че ще бъде истинско щастие, ако тя не настъпи скоро. Днес гледам едно българско издание, където основната тема е кризата и кога ще започне – едва ли не от утре. Аз лично бих предпочел да не започва, но наистина определени предпоставки за това има, за голямо съжаление. Просто трябва да бъдем внимателни. Иначе най-различни допитвания до бизнеса сочат, че все пак повече от половината от анкетираните смятат, че и догодина ще продължи икономическият растеж, а няма поне на първо време да настъпят някакви неприятни последици. Аз бих казал, че кризата явно няма да започне в България. Няма ние да сме причината за това. Ако има криза, тя ще бъде предизвикана от някакви глобални събития, за голямо съжаление, защото тези кризи са обикновено и по-тежки. 
     
    В голяма степен оставаме скачен съд с европейската икономика
    Явор Алексиев, икономически анализатор в Института за пазарна икономика
     
    Явор Алексиев, Снимка: личен архив.
    Нашата икономика стои сравнително добре към момента. Ние в голяма степен оставаме скачен съд с европейската икономика, така че това, което видяхме като забавяне на германската икономика, има защо да ни тревожи. Мисля, че ако това забавяне на европейско ниво е предизвикано изцяло от конюнктурни фактори, а не от политически фактори, то нашата икономика би трябвало да се справи с един такъв спад на общия икономически растеж. В момента обаче в Италия имаше проблеми около приемането на дефицита, който бяха заложили – беше над този, който Европейската комисия е склонна да одобри. Тези политически дрязги, които виждаме, предстоящите европейски избори... Общо взето има материал за политически кризи в рамките на Европейския съюз и през 2019 г. Така че, ако такива кризи се материализират, то тогава вече може да се стигне до по-сериозен трус и при нашата икономика. Иначе българската икономика е сравнително добре позиционирана да отреагира на чисто конюнктурни промени в икономиката на ЕС. Имаме си, разбира се, своите вътрешни проблеми по линия на пазара на труда – най-вече това, че безработните лица не покриват нуждите на българския бизнес.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 28 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март