вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3695 прочитания

  Какви са ползите и предизвикателствата от автономните коли?

  Евродепутатите ще гласуват доклад за автономните автомобили
  15 януари 2019, 13:58 a+ a- a

   

  Скоро на европейския пазар ще се появят коли, които ще могат да се движат без шофьор. Как ЕС ще реши предизвикателствата в сектора на автоматизирания транспорт? Доклад по темата ще гласуват днес евродепутатите.

  Ползите
  Развитието на области като роботиката, изкуствения интелект и комуникациите прави възможно хората да бъдат заменени като водачи на превозните средства. Надеждите са, че това ще намали драстично броят на пътните произшествия и ще подобри безопасността на движението. Към момента хиляди хора загиват по европейските улици и магистрали, а около 95% от инцидентите се дължат на човешки грешки. Промяната в транспорта се очаква да донесе и други положителни последици: да намали задръстванията и вредните емисии, както и да подобри достъпа до транспорт на възрастни хора и хора с увреждания. Освен това бързото разрастване на пазара на автономни коли и камиони ще донесе нови възможности за бизнеса и ще създаде работни места.

  Предизвикателствата
  Появата на автономни коли ще промени коренно транспорта по пътищата и ще повдигне серия от въпроси, на които ще трябва да бъдат намерени отговори:

  • Пътна безопасност: поне на първо време автоматизираните превозни средства ще трябва да се движат по пътищата заедно с традиционните автомобили, управлявани от хора, и ще трябва да внимават за велосипедисти и пешеходци. Това прави наложително приемането на хармонизирани правила за безопасност на европейско ниво.

  • Отговорност за произшествия: след като новите технологии поемат отговорността за шофирането от човека, кой ще отговаря при настъпването на инциденти?

  • Обработка на данни: правилата на ЕС за защитата на личните данни ще важат и за новите автомобили. До момента обаче не са взети специални мерки за гарантиране на електронната сигурност и за защита на автомобилите от хакерски атаки.

  • Етични въпроси: автономните коли ще трябва да зачитат човешкото достойнство и правото на хората на избор. В момента се подготвят насоки на ЕС в областта на изкуствения интелект, но може да има нужда и от разработването на специфични стандарти за сектора.

  • Инфраструктура: ще бъдат нужни значителни инвестиции за изследвания и разработване на технологиите и за изграждане на съпътстващата инфраструктура.

  Какво прави ЕС
  Предвид бързия напредък на технологиите Европейският съюз работи за установяването на общи правила в сектора. Парламентът ще гласува днес доклад, който подчертава нуждата от стандартизация на международно ниво, за да могат новите превозни средства да оперират в различни страни. Освен това депутатите искат новите правила на ЕС да обхващат различни видове транспорт, включително морски съдове, дронове за транспортиране на стоки и железници. Депутатите призовават във всички автономни превозни средства да има записващи устройства като „черните кутии“ в самолетите, за да се улеснят разследванията при инциденти и определянето на това кой носи отговорност. Докладът на Парламента посочва, че разработването на правила за защита на данните и решаването на етичните проблеми в автоматизирания транспорт биха засилили доверието на хората. Те също така посочват, че е нужно да се обърне специално внимание на нуждите на хората с ограничена мобилност.

  Пътят към пълната автоматизация
  Експертите дефинират различни нива на автоматизация на превозните средства в зависимост от това каква част от функциите на водача са поети от дигиталните технологии.

  На европейския пазар вече има автомобили, които помагат на хората при шофирането ‒ например, за поддържане на определена лента или при паркиране. В момента се тестват автомобили от 3-то и 4-то ниво на автоматизация, които се управляват сами. Тези коли се очакват на пазара между 2020 и 2030. Напълно автономните коли се очакват след 2030. Всички нови коли към 2022 вероятно ще бъдат оборудвани с устройства за свързване през Интернет с другите коли и с инфраструктурата.

  Автоматизирани и свързани коли ‒ какво означава това
  - Автоматизираните превозни средства използват технологии като сензори, вградени камери, компютри, системи за навигация, приемни устройства за спътникови сигнали и радари. Така част от функциите на управление се прехвърлят на компютърна система.
  - Самоуправляващите се или автономните превозни средства са автоматизирани превозни средства от ниво 3, 4 или 5.
  - Свързаните превозни средства са оборудвани с устройства, които комуникират през Интернет с други превозни средства и с инфраструктурата.
  - Технологиите за автоматизиране и свързване се допълват. Вероятно всички автоматизирани превозни средства ще бъдат и свързани в близко бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
  преди 34 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 20 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000