събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2395 прочитания

  НАП даде отговори на често задавани въпроси, свързани с Наредба Н-18

  28 март 2019, 16:26 a+ a- a

  НАП обнови секцията си с въпроси и отговори, свързани с Наредба № Н-18. С промените в Наредбата от края на 2018 се въведоха и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

  Техническа грешка в приложение №24

  От отговорите на НАП става ясно, че съгласно разпоредбата на чл. 17, ал. 1 от Наредба №Н-18/13.12.2006 г. въвеждането в експлоатация на фискално устройство (ФУ)/ интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност се извършва след попълване на заявление по образец съгласно приложение №24, изготвено в 2 екземпляра, по един за лицето по чл. 3 и за лицето, извършващо сервизно обслужване и ремонт, което го съхранява в досието по чл. 50, ал. 1.

  От НАП уведомяват, че при измененията и допълненията на Наредба №Н-18/13.12.2006 г. с ДВ бр. 80 от 28 септември 2018 г. е допусната техническа грешка в приложение №24 Първата част на заявлението следва да бъде попълвана от лицето по чл. 3 (клиента на сервизната организация, който заявява въвеждане в експлоатация и регистрация на ФУ в НАП).

  Мястото на търговския обект

  От НАП посочват още, че при извършване на електронна търговия, в случая предоставяне на услуги чрез мобилно приложение, е приложима разпоредбата на чл. 19, ал. 1 и ал. 2 от Закона за електронната търговия (ЗЕТ), съгласно която осъществяването на дейност по предоставяне на услуги на информационното общество (електронна търговия) се урежда от закона на държавата, където се намира мястото на дейност на доставчика на услуги, ако е на територията на държава членка на Европейския съюз.

  Място на дейност е мястото, където доставчикът на услуги извършва стопанска дейност за неопределен срок. Наличието и употребата на технически средства и технологии, необходими за предоставяне на услугата, не са достатъчни сами по себе си за определяне мястото на дейност на доставчика на услуги. Съгласно чл. 4, ал. 1 от ЗЕТ доставчикът на услуги на информационното общество е длъжен да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи до следната информация: 

  1.името или наименованието си;

  2.постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление; 

  3.адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2.

  С оглед изложеното, мястото на търговския обект (на територията на България или в държава от ЕС) ще съвпада с мястото на дейност на доставчика на услуги на информационното общество (електронна търговия), където доставчикът на услуги извършва стопанска дейност за неопределен срок. 

  Плащане с карта

  НАП потвърждават, че когато плащането се извършва чрез дебитни или кредитни карти, при предоставянето на съответните услуги е налице задължение за регистриране и отчитане на продажбите им чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство.  

  Пълният списък с въпроси и отговори, свързани с касови апарати, електронни търговци и СУПТО може да видите тук. 

   

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 22 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети