петък, 13 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1700 прочитания

  „Есетере България“ открива втора дестилерия и 100 нови работни места край Добрич

  Общата стойност на инвестираните средства е 12 млн. лв.
  05 април 2019, 14:47 a+ a- a

  „Есетере България“ е най-голямата американска инвестиция в региона на гр. Добрич, като само в почти завършената, втора дестилерия, която ще заработи през сезон 2019 и ще осигури 100 нови работни места, са вложени 4,2 млн. лв. Общата стойност на инвестираните средства е 12 млн. лв. Производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим, като екипът, използваните технологии и цялата инсталация са изцяло български. Това стана ясно по време на посещение на Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, в дестилерия „Есетере България“ гр. Добрич. По време на обиколката на производствената база, посланикът се запозна с новата модерна дестилационна техника, с която работи компанията и с интересни факти за произвежданите масла.

  В кратка презентация, Пламен Николов, генерален директор на „Есетере България“, представи темповете на развитие на компанията, от нейното основаване през 2015 до днес.

  Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай. 100% от продукцията на “Есетере България” се експортира за американската компания-майка doTERRA.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 57 минути
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Банката очаква основните лихвени проценти да се задържат на сегашното си или на по-ниско ниво докато инфлацията не достигне 2%
  преди 4 часа
  САЩ постигнаха „първа фаза“ в сделката с Китай
  Постигнато е принципно споразумение, очаква се само подписът на президента Тръмп
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Паундът с 19-месечен връх спрямо долара
  Валутата повиши стойността си след първоначалните резултати от изборите в Обединеното кралство
  преди 5 часа
  Консерваторите във Великобритания спечелиха убедително изборите
  Премиерът Борис Джонсън се връща на власт с голямо мнозинство
  преди 5 часа
  ЕС без Полша постигна споразумение за климата
  ЕИБ възнамерява да подкрепи инвестиции в размер на 1 трилион евро за действия в областта на климата