петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8522 прочитания

    Проучване: Все по-малко млади българи искат да емигрират

    Българите до 29-годишна възраст не се интересуват от политика, не обичат да четат и не бързат да напуснат родителския дом, сочи ново изследване
    10 април 2019, 11:03 a+ a- a

     
     

    Младежите в България не се интересуват от политика, нямат интерес да стартират собствен бизнес, живеят до късна възраст с родителите си, не искат да емигрират, а свободното си време прекарват в "нищо-правене". Така изглежда портретът на българите на възраст от 14 до 29 години според проуване по идея на фондация "Фридрих Еберт", проведено едновременно в 10 страни от Югоизточна Европа. В България проучването е направено от "Галъп интернешенъл" съвместно с Института по социология "Иван Хаджийски".

    Данните сочат, че 61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. За сравнение - през 2001 едва 14% са посочили, че не желаят да напуснат страната. Емиграцята днес рядко се схваща като "решение" за цял живот. Като основен мотив за напускане на страната се посочва очакването за по-добър жизнен стандарт и по-високо заплащане. На първо място като предпочитана дестинация за емиграция за младите българия е Германия, следвана от Великобритания. За сравнение преди 10 години най-силен е бил интересът към САЩ и Канада.

    Младите у нас едновременно харесват Европа, но и се гордеят, че са българи. Национализмът расте паралелно с про-европеизма, отчитат авторите на проучването. 60% от младите българи считат, че България трябва да бъде населена само с истински българи. Доверието в европейските институции остава по-високо от това в българските.

    Катастрофално нисък е интересът на младежите към политиката - едва 7%. Младите българи не желаят политическа кариера, в същото време те твърдят, че гласът им не се чува.

    "Това е много тревожно и крие рискове за бъдещи проблеми с възпроизводството на политическия елит", отбелязва доц. Борис Попиванов, Институт по социология "Иван Хаджийски". "Отварят се широки възможности за случайни хора да направят политическа кариера и да взимат решения по въпросите, засягащи обществото като цяло". 

    Свободното време не се ползва за самоусъвършенстване, а за "нищо-правене". Слушането на музика, гледане на филми, излизане с приятели и повече време със семейството са любимите дейности на младите у нас.

    Всеки пети младеж не чете изобщо в свободното си време, само 10% спортуват редовно.

    65% още живеят в дома на родителите си.

    Късметът се оказва ключов фактор за намиране на подходяща работа,  а почти 60% нямат интерес да стратират собствен бизнес.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове