петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3432 прочитания

    Йоханес Хан: Икономическото развитие на страните от Магреб е ключово за стабилизирането на региона

    150 млади предприемачи от Египет, Тунис, Алжир, Мароко, Йордания, Палестина, Сирия и Либия разработиха и представиха на форум в Брюксел 12 приоритета за инвестиции и работни места
    23 май 2019, 17:28 a+ a- a

    „Последните пет години показаха ясно, че това, което се случва в страните от Магреб и Машрек засяга и ежедневието на хората в Европа, не само на живеещите в южните крайбрежни части на континента, но и в целия ЕС. Работата с южните ни партньори не е избор, а необходимост“. Това заяви еврокомисарят по разширяването и добросъседските отношения Йоханес Хан в Брюксел по време на първото издание на форума „EU Med means business – Shaping the future of entrepreneurship in the South“ с паралелни събития в Тунис, Египет, Йордания и Мароко. Европейската политика за съседство (ЕПС) обхваща Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина, Сирия и Тунис. ЕС е първият икономически търговски и инвестиционен партньор на страните от Южното съседство.

    „Като комисар по европейската политика на съседство аз поставих икономическото развитие в центъра на нашите отношения с Юга, защото вярвам, че това е ключово за стабилизирането. Това, към което се стремим с насърчаването на икономическото развитие в региона, е да адресираме радикализацията и трафика на хора, както и социалните безредици. Колкото по-успешни сме в насърчаването на икономиките им и конкретно частния сектор, толкова по-устойчиви могат да станат тези общества. В интерес на Европа е да има партньори в съседство с успешни икономики, които дават на хората перспектива, възможности и избор“, подчерта еврокомисарят. „Инвестицията в младото поколение и в уменията му, даването на възможности за работа и за развитие на потенциала, създава по-сплотени общества“, допълни той.

    Хан цитира данни, според които в Египет например трябва да бъдат създавани около 1 млн. работни места годишно заради настоящия ръст на населението. „Това е постижимо само, ако частният сектор съдейства за създаването на работни места“.

    По думите на Хан младежката безработица в региона е средно 30%, а при младите жени тя достига 50%. Икономическият растеж е слаб, като търговията и инвестициите в много от сраните са под нивата от 2011, понасяйки последствията от конфликтите в региона.

    Затова ЕС възлага големи надежди на младите предприемачи от региона. „Надеждата ми е в тези млади хора, които имат идеи и които ще си останат да ги развиват в собствените си страни, вместо да емигрират“, посочи по време на среща с журналисти от ЕС и от региона на Магреб Михаел Кьолер, директор „Южно съседство“ в Европейската комисия.

    Около 150 млади предприемачи от Южното съседство участваха в събитието, в рамките на което те разработиха и представиха 12 приоритета за политиците от ЕС и от собствените им страни затова как да се преодолеят бариерите по отношение на инвестиции, подпомагане на бизнеса и създаване на работни места. Препоръките им ще бъдат използвани при изготвяне на бъдещи политики на ЕС по отношение на региона.

    До края на следващата година почти половината от около 11 млрд. евро финансиране за Южното съседство ще бъде изразходвано за икономическо сътрудничество, подчерта Хан. Около 30 до 60% от финансирането за отделните страни е посветено на създаване на работни места и растеж.

    Еврокомисарят отбеляза, че е изключително важно стимулирането на стартъпите от региона, като даде пример с Тунис, където ЕС подкрепя стартиращи бизнеси чрез подкрепа за инкубатори. В Йордания ЕС подкрепя реформи на пазара на труда и икономиката, така че да се увеличат възможностите за заетост. В Египет се подпомага достъпът до финансиране на малки и средни предприятия.

    Вижте интервютата на Economy.bg с млади предприемачи от региона тук!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 17 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк