четвъртък, 09 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2084 прочитания

  Йоханес Хан: Икономическото развитие на страните от Магреб е ключово за стабилизирането на региона

  150 млади предприемачи от Египет, Тунис, Алжир, Мароко, Йордания, Палестина, Сирия и Либия разработиха и представиха на форум в Брюксел 12 приоритета за инвестиции и работни места
  23 май 2019, 17:28 a+ a- a

  „Последните пет години показаха ясно, че това, което се случва в страните от Магреб и Машрек засяга и ежедневието на хората в Европа, не само на живеещите в южните крайбрежни части на континента, но и в целия ЕС. Работата с южните ни партньори не е избор, а необходимост“. Това заяви еврокомисарят по разширяването и добросъседските отношения Йоханес Хан в Брюксел по време на първото издание на форума „EU Med means business – Shaping the future of entrepreneurship in the South“ с паралелни събития в Тунис, Египет, Йордания и Мароко. Европейската политика за съседство (ЕПС) обхваща Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина, Сирия и Тунис. ЕС е първият икономически търговски и инвестиционен партньор на страните от Южното съседство.

  „Като комисар по европейската политика на съседство аз поставих икономическото развитие в центъра на нашите отношения с Юга, защото вярвам, че това е ключово за стабилизирането. Това, към което се стремим с насърчаването на икономическото развитие в региона, е да адресираме радикализацията и трафика на хора, както и социалните безредици. Колкото по-успешни сме в насърчаването на икономиките им и конкретно частния сектор, толкова по-устойчиви могат да станат тези общества. В интерес на Европа е да има партньори в съседство с успешни икономики, които дават на хората перспектива, възможности и избор“, подчерта еврокомисарят. „Инвестицията в младото поколение и в уменията му, даването на възможности за работа и за развитие на потенциала, създава по-сплотени общества“, допълни той.

  Хан цитира данни, според които в Египет например трябва да бъдат създавани около 1 млн. работни места годишно заради настоящия ръст на населението. „Това е постижимо само, ако частният сектор съдейства за създаването на работни места“.

  По думите на Хан младежката безработица в региона е средно 30%, а при младите жени тя достига 50%. Икономическият растеж е слаб, като търговията и инвестициите в много от сраните са под нивата от 2011, понасяйки последствията от конфликтите в региона.

  Затова ЕС възлага големи надежди на младите предприемачи от региона. „Надеждата ми е в тези млади хора, които имат идеи и които ще си останат да ги развиват в собствените си страни, вместо да емигрират“, посочи по време на среща с журналисти от ЕС и от региона на Магреб Михаел Кьолер, директор „Южно съседство“ в Европейската комисия.

  Около 150 млади предприемачи от Южното съседство участваха в събитието, в рамките на което те разработиха и представиха 12 приоритета за политиците от ЕС и от собствените им страни затова как да се преодолеят бариерите по отношение на инвестиции, подпомагане на бизнеса и създаване на работни места. Препоръките им ще бъдат използвани при изготвяне на бъдещи политики на ЕС по отношение на региона.

  До края на следващата година почти половината от около 11 млрд. евро финансиране за Южното съседство ще бъде изразходвано за икономическо сътрудничество, подчерта Хан. Около 30 до 60% от финансирането за отделните страни е посветено на създаване на работни места и растеж.

  Еврокомисарят отбеляза, че е изключително важно стимулирането на стартъпите от региона, като даде пример с Тунис, където ЕС подкрепя стартиращи бизнеси чрез подкрепа за инкубатори. В Йордания ЕС подкрепя реформи на пазара на труда и икономиката, така че да се увеличат възможностите за заетост. В Египет се подпомага достъпът до финансиране на малки и средни предприятия.

  Вижте интервютата на Economy.bg с млади предприемачи от региона тук!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Създадоха първия по рода си и най-голям квантов чип
  За целта бяха използвани „изкуствени атоми“
  преди 2 часа
  Вторият по големина град в Австралия отново влиза в карантина
  Новите ограничения ще засегнат около 4,9 млн. души в Мелбърн
  преди 3 часа
  Гърция ще извършва максимален брой тестове за коронавирус на границата
  При до 3000 души дневно, тестове ще се правят на всички, ако са над 3000 – избирателно
  преди 4 часа
  Мерките за фискална подкрепа ще предотвратят рязко нарастване на безработицата у нас
  Икономистите на УниКредит Булбанк очакват V-образно възстановяване, което да започне още тази година
  преди 5 часа
  Над 70 проекта за чуждестранни инвестиции са в процес на сертифициране
  Те имат потенциал да създадат над 4700 нови работни места
  преди 6 часа
  Връщат част от мерките срещу разпространението на коронавируса
  Мачове и всякакви спортни събития ще се провеждат без публика