неделя, 22 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1315 прочитания

  Караниколов: Подготвяме въвеждането на стартъп виза за предпримеачи от трети страни

  София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа, подчерта министърът на икономиката
  21 юни 2019, 09:58 a+ a- a

  Въвеждане на стартъп виза за предприемачи от трети страни и гъвкаво АД. Тези законодателни  промени се очаква да подобрят условията за стартиране на бизнес у нас. По подготовката им в момента съвместно работят Министерството на икономиката и Асоциацията на стартъпите (BESCO), като се очаква съвсем скоро те да бъдат внесени за одобрение. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на иновационния форум Innostart 2019, организиран от Американската търговска камара в България (АмЧам), съвместно с Израелско-американската търговска камара.

  "Стартъп визата ще даде възможност на предприемачи от трети страни за продължително пребиваване в България за целите на реализиране на техните иновативни проекти", посочи министърът. "Втората законодателна промяна е да се въведе изцяло нова за България по-гъвкава правна форма за търговски дружества, която ще улесни прилагането на съвремените методи за закупуване на дялове от инвеститори в стартъпи или съществуващи фирми".

  Въвеждане на стартъп виза за предприемачи от трети страни и гъвкаво АД - вижте повече за новите законодателни промени

  По думите на Караниколов стартъп икономиката е раздвижила много области. "Приоритетни области, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологиите, интернет на нещата, умни градове, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализацията", подчерта той.

  „С полагането на дяловото инвестиране преди 5 години в България, мога да кажа, че София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа“, подчерта той.

  Подкрепата за стартъпите се изразява и чрез ускореното развитието на финансовите инструменти, отбеляза Караниколов.

  Караниколов поясни още, че в настоящия програмен период чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента на обща стойност около 84 млн. лв. и стартира процедура за избор на третия Фонд мениджър в размер на 35.6 милиона лева, предвидени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

  На форума също така, икономическият министър коментира и изграждането на т.нар. суперкомпютър, който ще нареди София сред една от общо осемте локации в Европа с наличието на високоизчислителни машини. „Този факт е изключително имиджов и е важно послание към чуждестранните инвеститори в сферата на високите технологии за капацитета и възможностите на България“, категоричен бе той.

  Очаквайте интервютата на Economy.bg с водещи лектори на форума като Хеми Перес, Янив Гарти и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 2 дни
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 2 дни
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 2 дни
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021