четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1922 прочитания

    ЕК въвежда мониторинг за върховенството на закона за всички държави членки на ЕС

    17 юли 2019, 17:21 a+ a- a

    За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, Европейската комисия реши да създаде цикъл за преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад, който обхваща всички държави членки на ЕС. Тази допълнителна система ще спомогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят.

    Комисията ще задълбочи своя мониторинг по събитията, засягащи върховенството на закона.  Годишният доклад следва да бъде съпроводен от целенасочени последващи действия на Парламента и на Съвета.

    Комисията ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия за правоприлагане, ако мерките за ранно откриване и предотвратяване не са ефективни. Комисията ще предприеме стратегически подход към производствата за установяване на нарушение, като завежда дела пред Съда на Европейския съюз, когато е необходимо. С оглед на чувствителността на тези случаи, Комисията ще поиска временни мерки и гледане на делата по бързо производство, когато това е необходимо. Комисията също така конструктивно ще подкрепя държавите членки за намаляване на напрежението и разрешаване на проблемите, свързани с върховенството на закона, за трайно възстановяване на стабилността. В допълнение Комисията призовава Европейския парламент и Съвета да обмислят колективен подход към управлението на случаи по член 7 от ДЕС с ясни процедурни правила.

    Заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви: „Съдът на Европейския съюз наскоро отново потвърди, че принципите на правовата държава са от съществено значение за функционирането на ЕС.. Тяхното значение се признава и от преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС. Въпреки това върховенството на закона бе подложено на нападки от различен характер през последните пет години. Европейската комисия оказа твърда съпротива на тези нападки с инструментите, с които разполага, и ще продължи да го прави в същия дух. Днес решихме да увеличим още инструментариума си, с който да популяризираме, защитаваме и прилагаме върховенството на закона.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава