сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2399 прочитания

  Избраха концесионер на летище София

  Вижте кой е консорциумът победител
  17 юли 2019, 17:32 a+ a- a

  "От днес съм определил за концесионер на „Гражданско летище София“ консорциум „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“. Той е класиран на първо място със 86,12 точки". Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

  Оферти в процедурата са подадени от петима участници. На открито заседание бяха отворени обвързващите предложения на кандидатите:

  • Консорциум „Витоша“ с летищен оператор „Манчестър Еърпорт Груп“;
  • Консорциум „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“;
  • Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с летищния оператор “Копенхаген“;
  • „Фрапорт България“;
  • Консорциум между „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“.

  В продължение на 90 дни комисията за оценка на офертите разгледа и обсъди офертите на участниците.

  На второ място е класиран участникът консорциум "Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 т. На трето място е класиран участникът „Фрапорт България“ с 80,19 точки. На четвърто място е участникът консорциум „Витоша“ с 78,42 т. и на пето място е участникът консорциум „ССБ София Еърпорт“ с 66,15 т.

  Комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлаганите модели за развитие. Компонентите включват общ план за развитие на летището, бизнес план за развитие на летището, финансов план за развитието на летището, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

  "Концесията е публично-частно партньорство. В избора на концесията не се гледат само параметри, които са свързани с финансови измерители, а при концесията винаги се търси най-добрият партньор. Това е договор за сътрудничество между държавата и мениджмънта, който ще управлява публичния актив на държавата, който ще развива публичния актив на държавата и ще предоставя от името на държавата и от свое име една наистина сериозна услуга, която има хоризонт отвъд самия актив", коментира Желязков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  От септември дневниците ще са само електронни
  Това е важи и за детските градини, отпадат хартиените лични картони на учениците, по решение на училището бележникът също може да бъде само електронен
  преди 2 часа
  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%
  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  преди 2 часа
  Германия отчете търговски дефицит за първи път от 1991 г.
  Износът е с близо 12% по-висок спрямо година по-рано, но с 0,5% по-малко спрямо предходния месец
  преди 3 часа
  Мария Габриел представи новата Европейска иновационна програма
  Целим мобилизирането на 45 млрд. евро в подкрепа на стартъпите, създаването на „регионални иновационни долини“ и привличането на таланти, коментира българският еврокомисар
  преди 3 часа
  Подвариантът на Омикрон BA.5 е доминиращ в САЩ
  54% от новите случаи на Covid-19 в страната са предизвикани от този вариант