вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4768 прочитания

    Създадоха първото българско мобилно приложение за психично здраве

    АНИМА предлага лесни техники за релаксация и самопомощ при стрес, демотивация или тревожни разстройства
    30 юли 2019, 17:08 a+ a- a

    Създателят на приложението Петя Стойчева Кривицки

    Клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки създаде първото по рода си мобилно приложение на български език за спокойствие и психично здраве. Апликацията предлага ментални упражнения с водещ глас на психолога за релаксация, мотивация и самопомощ в случаи на повишен стрес, преумора, демотивация, депресия, натрапливи мисли, панически атаки, тревожност, фобии и други състояния, които влошават качеството на живот.

    Приложението АНИМА учи на самопомощ за успокояване на ума, справяне със стреса и постигане на по-добри резултати в работата и ежедневието. Упражненията комбинират доказано ефективни психологически подходи и техники за релаксация. Създадени са за лесна употреба от всеки, който има нужда да успокои ума си и да се справи с определена житейска ситуация или емоционално състояние.

    “Всички сме имали моменти на натрупан стрес, тревоги, липса на мотивация, а някои хора дори губят умението да се наслаждават на живота си. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес или че са застрашени от “прегаряне” (т.нар burnout). По данни на СЗО над 300 милиона души в света страдат от депресия и над 260 милиона - от различни форми на психични разстройства. Тези статистики не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Затова създадох АНИМА - техники за самопомощ в ежедневието, които да са достъпни за хората и които в никакъв случай не заместват нуждата от консултация с психиатър или медицински специалист, при случаи на клинични психични заболявания”, обяснява Петя Стойчева Кривицки.

    Упражненията в АНИМА са разделени в няколко категории - спокойствие, справяне, мотивация, взаимоотношения и спорт. Потребителят може да селектира любими сесии и теми и има бърз и лесен достъп до избрани записи по всяко време и навсякъде. Всяка сесия е с продължителност от няколко минути и може да бъде слушана по колкото пъти е необходимо на ден.

    Приложението предлага и функционалност за самооценка на емоционалното състояние, като дава възможност за самоконтрол и проследяване как се променят емоциите на потребителя с всеки изминал ден.

    Категориите в АНИМА предлагат различни упражнения за успокояване на ума, отпускане на тялото, хармонично дишане, организиране и мотивиране на личността, справяне с тъга, болка или стрес, преодоляване на зависимости, страхове, фобии, неспокоен сън, тревожност и натрапливи мисли, както и освобождаване от чувства като ревност, обида, разочарование, загуба на близък, омраза, завист или др.

    Има и специална категория за спортисти с ментални тренировки за мотивация, концентрация, визуализация и възстановяване.

    Приложението може да бъде свалено безплатно от App Store, като използването на упражненията е с платен абонамент.

    При интерес, всеки потребител може да се свърже с автора и да получи безплатни демо записи, според конкретните интереси и нужди. Скоро приложението ще бъде достъпно и в Google Play.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа