четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2164 прочитания

    С главата надолу: Клиенти плащат на банки, за да вложат парите си при тях

    Банки в Дания и Швейцария въвеждат отрицателни лихви по депозитите на богаташи
    21 август 2019, 10:54 a+ a- a

     

    Типичните банкови отношения изглеждат така: банките плащат лихва на вложителите. След това те използват тези суми, за да отпускат заеми на кредитополучатели срещу определена такса, печелейки от разликата. В някои части на света тези отношения са обърнати с главата надолу.

    Банки в Дания и Швейцария обявиха нови такси за богатите си клиенти. Вместо да печелят от лихвата върху депозитите си, вложителите ще трябва да плащат на банките, съобщава Washington Times. 

    Промяната към отрицателни лихви в някои части на Европа идва, след като централните банки увеличиха усилията си да раздвижат стагниращите икономики. Страни, които са в състояние, близко до рецесия, се опитват да намалят лихвите с надеждата да стимулират хората да вземат повече заеми и да харчат повече.

    Някои банки, които не успяват да постигнат печалба, когато лихвите са толкова ниски, намират креативни начини, за да се адаптират към новата среда.

    Датската Jyske Bank обяви днес, че от декември ще въведе отрицателна лихва по депозитите над 7.5 млн. крони (1.1 млн. долара). За първи път частни клиенти в Дания ще трябва да плащат за вложения. "Лихвеният процент по депозитите, надхвърлящи тази сума, ще се договаря индивидуално с банката", заяви главният изпълнителен директор Андерс Дам. "Ако не бъде постигнато споразумение, ставката ще бъде минус 0.6 на сто", уточни той.

    Новината идва на фона на подобня мярка от швейцарската UBS Group, която обяви миналият месец, че клиенти с депозити, надхвърлящи 2.04 млн. долара, ще трябва да плащат ставка от 0.75% след ноември.

    Миналата седмица същата датска банка обяви, че ще предлага 10-годишни кредити при покупка на жилище с отрицателна лихва от 0.5%, т.е. ще плаща на клиентите си да теглят ипотечни кредити.

    "Ако те плащат на клиентите си да вземат заеми, това не е бизнес. Парите трябва да дойдат отнякъде", коментира Грек Макбрайт, главен финансов анализатор за Bankrate.com, цитиран от Washington Times. Затова се налагат таксите върху депозитите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 53 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС