вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4883 прочитания

    ScaleFocus ще обучи безплатно 10 000 IT специалисти от цяла България

    Обучението започва тази есен в Бургас, а след това ще обхване и останалите големи градове
    03 септември 2019, 09:14 a+ a- a

    Десет хиляди човека от цялата страна ще получат безплатно IT обучение през следващите пет години. Автор на инициативата е една от най-големите български ИТ компании - ScaleFocus. Хора от цяла България – както такива с известни теоретични познания, така и такива без никакъв опит или знания – ще могат да се обучават в ScaleFocus Academy. Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент. Това гарантират от ScaleFocus и поясняват, че чрез този проект се надяват IT индустрията в България да се справи с най-голямото предизвикателство - недостига на кадри. 

    Обучението започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там. След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове. ScaleFocus Academy ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към IT още от училищната скамейка и изгради правилния модел за развитие на кадри. Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем - IT бизнесът да е съсредоточен само в един-два района в България. 

    „Целта на ScaleFocus Academy е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това“, коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus. 

    Продължителността на 1 практически курс ще бъде около половин година. Експертите на ScaleFocus и партньорите на проекта ще споделят не само познанията си за най-новите ИТ технологии и тенденции в света. В академията ще се „преподава“ и изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги и др. Това ще бъде особено ценно за хора без предишен IT опит или работа в международен IT екип. 

    ScaleFocus Academy ще помогне за осигуряване на необходимите кадри за IT индустрията у нас. „Безплатното обучение на 10 000 човека в рамките на пет години е амбициозна цел. Само през първите две години ще инвестираме около 1 милион лева. Вярваме обаче, че чрез ScaleFocus Academy чувствително ще повишим качеството на IT услугите в цялата страна”, заключава г-н Пламен Цеков.

    Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация през 2018 г. 67300 човека са заети в IT и BPO сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79000 кадри.  

    ScaleFocus е една от най-големите български софтуерни компании с над 1000 специалисти, 200 клиенти в цял свят и развойни офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна. Приходите на компанията за 2019 г. се очаква да надминат 60 млн. лева, като 80% от тях са от проекти в Северна Америка и Западна Европа. 

    През следващите няколко години компанията планира да утрои капацитета си чрез създаване на развойни офиси в други градове в България и съседните балкански страни.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на ScaleFocus в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 1 час
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 1 час
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 3 часа
    преди 19 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе