събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6707 прочитания

    Bosch откри инженеринг център в София

    Над 500 инженери се очаква да заработят до 2023 в центъра
    08 октомври 2019, 15:35 a+ a- a

     

    Германската компания Bosch откри инженеринг център в София. В него работят вече близо 200 софтуерни специалисти, които разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. До 2023 година в центъра се очаква да заработят над 500 висококвалифицирани инженери.

    „Нашата цел е да превърнем Bosch инженеринг център София в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили“, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош и представител на Група Бош в България. „От позицията на лидер и един от най-големите доставчици на автомобилни технологии в световен мащаб, вярваме, че разработването на софтуер за бъдещото развитие на бранша ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес“, продължи Болдижар.

    Вижте видео от церемонията по откриването на инженеринг центъра на Bosch в София

    По думите му квалифицираната работна ръка, стабилната и предвидима икономическа рамка, привлекателната инвестиционна среда и добрите бизнес резултати през годините са допринесли за решението Bosch да засили значително присъствието си в България. "Неслучайно България е определяна като Силициевата долина на Източна Европа", отбеляза Болдижар.

    "Основната причина центърът да е създаден в България са много добрите икономически условия тук и развитата ИТ инфраструктура. Но трябва да подчертаем, че ние не сме аутсорсинг. Целта на „Бош България“ не е да намалява разходите си някъде другаде в Европа. Целта е да се използват уникалния опит и умения на българските софтуерни инженери в области като автономно управление, изкуствен интелект и кибер сигурността в автомобилите", подчерта Константин Конов, управляващ директор на Bosch инженеринг център София. „Работим в сътрудничество с инженерните центрове на компанията в Будапеща, Унгария, и в Клуж, Румъния, както и с водещи световни производители на автомобили", допълни Конов.

    На събитието присъства и новият германски посланик у нас Кристоф Айххорн. "Нашите отношения са силни като домашна ракия. Изключително съм Ви благодарен за близките отношения с канцлера Ангела Меркел", обръна се той към премиера Борисов. "Те са от полза за двете ни страни, за общото ни европейско семейство – Европейският съюз, за нашите индустрии и нашите народи. Затова Ви благодаря!".

    Бизнесът на Bosch в България бележи постоянен ръст. Само през 2018 консолидираните продажби на компанията у нас са скочили с 19% до 104 милиона евро. Добро представяне има във всички бизнес сектори, като особено силно се развиват софтуерните иновации.

    Bosch присъства в България вече над 25 години и има около 220 служители. През 2015 Bosch придоби ProSyst Software, включително неговото българско дъщерно дружество Просист Лабс. През 2016 ProSyst Software и Просист Лабс бяха напълно слети в Бош Софтуер Иновейшънс. Днес Бош Софтуер Иновейшънс има над 140 служители в София. Много от тях работят в областта на IoT повече от 20 години.

    Очаквайте интервю на Economy.bg с Томас Метц, управляващ директор на Bosch инженеринг център София!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство