сряда, 22 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6261 прочитания

  Software AG: България е третият най-голям R&D хъб на компанията

  Разрастваме се средно с 30-50 души годишно – Георги Донев, продуктов мениджър IoT & Analytics в "Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България", пред Economy.bg
  12 ноември 2019, 14:56 a+ a- a

  Германската Software AG е основана преди 50 години. Днес има офиси в 70 страни с над 4700 служители по цял свят. Компанията е технологичен лидер в области като Интернет на нещата (IoT), интеграция, дигитална трансформация. В България Software AG стъпва през 2006. В момента има 250 служители, като продължава да се разраства с 30-50 души годишно.
  София е третият по големина R&D хъб на компанията. Центърът работи по различни проекти за международни компании като телеком оператори, индустриални производители и управление на умни сгради.

  Каква е рецептата за създаване на успешен IoT проект, какъв е потенциалът и предизвикателствата при разработването на IoT приложения, какви умения са нужни за работа в тази индустрия и какво е бъдещето на IoT – попитахме Георги Донев, продуктов мениджър IoT & Analytics в "Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България".

  Георги, какъв е потенциалът на IoT?
  IoT е сфера с огромен потенциал. Анализи на McKinsey показват главоломен растеж, като очaкванията са до 2023 пазарът за IoT платформи да надвишава 25.6 млрд. долара. Броят на свързаните към тях устройства се очаква да надвиши 26 милиарда още през 2020.

  Каква е рецептата за изграждането на успешен IoT проект?
  Винаги съветваме нашите клиенти да започнат с малки стъпки, които водят до бързи и видими резултати. При IoT първата стъпка е да се свържат устройствата, за да започнат да изпращат данни към IoT платформата. Втората стъпка включва анализ на събраните данни и интегрирането им с други системи във фирмата като например ERM и CRM системи. Едва тогава е възможно да се направи третата стъпка, а именно създаването на иновативни продукти и повишаването на конкурентоспособността.

  Кои са основните предизвикателства при разработването на IoT приложения?
  Едно от основните предизвикателства е изборът на правилната архитектура. При някои проекти работим с голям брой устройства, които изпращат малки количества данни през големи интервали. Например десетки хиляди водомери в голям град, които изпращат показанията си веднъж дневно. В пълен контраст има индустриални приложения, които събират данни на всеки десет секунди. Архитектурите при разработката на тези две приложения, разбира се, са коренно различни.

  По какви IoT проекти работите в момента у нас?
  Голяма част от проектите ни са за международни компании, които са представени и в България. Те са в сферата на телеком операторите, индустриалните производители и управлението на умни сгради.

  Кои са индустриите, които ползват най-много IoT приложения?
  Едни от първите потребители на IoT приложения са индустриалните производители. Те следват технологичните стъпки на развитие на SCADA системите за визуализиране на производствените процеси. Телеком операторите също усилено развиват IoT приложения с цел разширяване на предлаганите услуги и увеличаване пазарния си дял.

  Как виждате бъдещето на IoT?
  В бъдеще очаквам, че ще се докосваме все повече до свързани с интернет устройства. Те ще ни помагат да работим по-лесно и ефективно, като усилено ще допринасят и за нашия домашен комфорт.

  Какви умения трябва да притежава един софтуерен разработчик, за да създава успешни IoT приложения?
  Нужните познания са в сферата на облачните технологии, контейнеризацията и оркестрирането на софтуерни контейнери, защото повечето IoT приложения работят в „облака“. Познания в сферата на най-модерните софтуерни рамки за уеб приложения са също сред ключовите изисквания.

  Откога Software AG присъства в България?
  Софтуер АГ Дивелъпмънт Център България е създадена през 2006. За своите 13 години компанията се развива стабилно и се утвърждава като добро и иновативно място за работа на локалния пазар.

  Колко служители има компанията у нас и планирате ли разрастване?
  Към момента имаме 250 служители. Разрастваме се средно с 30-50 души годишно, като очакванията ни са в следващите години да запазим това темпо.

  Върху какви основни проекти работят те?
  Офисът ни в София е с изключително разнообразна дейност и в него работят специалисти в различни отдели като R&D, Professional Services, Global Information Services, Cloud Service Operations, Security & Compliance, Digital Marketing, HR&Admin и др. България се е утвърдила като третия по големина R&D хъб на компанията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Радев: Финансите на държавата са стабилни
  Спекулации са твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд, коментира президентът
  преди 9 часа
  БНБ и банките у нас преминаха към нова европейска платежна система
  Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа
  преди 11 часа
  Рекордни нива на икономическия риск отчитат финансовите директори в ЦИЕ
  Намаленото вътрешно търсене, геополитическият риск и недостигът на квалифицирани специалисти ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона през 2023, сочи доклад на "Делойт"
  преди 15 часа
  Глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса по Целзий за десетилетие
  Индустриалните нации трябва да вземат драстични мерки, показва нов доклад
  преди 15 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 76.5% за година
  Най-големите вложения в страната за януари 2023 са от Люксембург, Нидерландия и Белгия