неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1001 прочитания

  Две трети от европейците искат ЕС да подобри качеството на въздуха

  Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година
  27 ноември 2019, 17:35 a+ a- a

  Над две трети от европейците смятат, че Европейският съюз трябва да предложи допълнителни мерки за подобряване на качеството на въздуха, показва ново проучване на Евробарометър.

  От интервюираните над 27 000 граждани във всички държави членки на ЕС, повече от половината респонденти са на мнение, че домакинствата, производителите на автомобили, производителите на енергия, земеделските стопани и публичните органи не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

  "Замърсеният въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година и обществото плаща огромна цена, включително за здравни грижи, пропуснати работни дни и щети за насажденията и сградите. Комисията предоставя експертен опит, обмяна на най-добри практики и насоки за държавите членки и дружествата, както и подкрепа за инвестиции и финансиране, насочени към подобряване на качеството на въздуха за всички. Същевременно, ако законите на ЕС не се спазват, предприемаме правни действия срещу държавите членки", подчерта еврокомисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела.

  Проучването разкрива също така необходимостта от по-добра комуникация по въпросите, свързани с качеството на въздуха, особено на национално равнище. По-голямата част от отговорилите не смятат, че са добре осведомени за проблемите с качеството на въздуха в своята държава.

  В сравнение с проучване от 2017 респондентите са по-склонни да считат, че през последните десет години качеството на въздуха се е влошило, макар докладваните данни на практика да показват, че през този период качеството на въздуха се е подобрило съществено.

  Най-много са отговорилите (44 %), според които най-ефективният начин за справяне с проблемите с качеството на въздуха е прилагането на по-строг контрол на замърсяването при промишлената дейност и производството на енергия. Тази мярка е най-често посочваната в 25 държави членки.

  Над 50 % от анкетираните във всички държави смятат, че домакинствата, производителите на автомобили, производителите на енергия, земеделските стопани и публичните органи не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

  Европейците обаче са склонни да предприемат повече действия за намаляване на вредните емисии, отколкото през 2017. От отговорилите 70 % твърдят, че са предприели поне едно действие за намаляване на вредните емисии във въздуха. Основната стъпка, предприемана от респондентите, е замяната на по-старите енергоемки уреди с нови с по-добри енергийни характеристики (41 %).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 2 дни
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 2 дни
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 2 дни
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 2 дни
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията