сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5382 прочитания

    Над 80 хил. ще са заетите в аутсорсинг индустрията у нас към 2021

    Заплатите в сектора са в пъти по-високи от средните за страната, като за миналата година са достигнали 2 720 лв., отбеляза пред Economy.bg Илия Кръстев, председател на АИБЕСТ
    16 декември 2019, 10:33 a+ a- a

    Как приключват годината и какви са очакванията за следващата на някои от най-добре представящите се индустрии у нас? Тези въпроси Economy.bg отправи към Илия Кръстев, председател на Аутсорсинг асоциацията, която от октомври вече е с ново име – Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ).

    Колко са компаниите от аутсорсинг сектора, които оперират в момента у нас?
    Границите между „чистия“ аутсорсинг и „собствените“ продукти и услуги със знание-интензивен характер вече са размити. Освен в области като информационни технологии, бек-офис или фронт-офис бизнес процеси много компании от леката и тежката промишленост също се явяват аутсорсинг доставчици или играят ролята на центрове за изнесени услуги. Такива са например много производители в автомобилостроенето, шивашката промишленост, електрониката, клиничните изпитвания и мн.др. С тях реалният брой на доставчиците на аутсорсинг услуги вероятно е в рамките на няколко десетки хиляди дружества.
    АИБЕСТ представлява интересите на водещите доставчици на услуги със знание-интензивен характер предимно в сферата на ИТ аутсорсинга и аутсорсинга на бизнес процеси. Според анализа ни за 2018 броят на компаниите, заети предимно или изцяло в тези сфери, е 583, като съотношението между тези два водещи сегмента на изнесените услуги е почти изравнено. Това са предимно средни и големи по размер компании, с персонал от 20 до над 2000 души.

    Колко са фирмите, обявили или открили офиси през 2018?
    Отговорът може да се раздели на две. От една страна са стартиращите предприятия. По данни на НСИ в секторите, най-често свързвани с аутсорсинг (създаване и разпространение на информация и творчески продукти; професионални дейности и научни изследвания; и административни и спомагателни дейности) средногодишно се създават между 8 и 9 хиляди нови предприятия у нас, като те осигуряват между 11 и 15 хил. нови работни места. Немалка част от тях оперират и в аутсорсинг сегмента. Много от стартиращите предприятия у нас, особено в ИТ сферата, започват бизнеса си именно като изпълнители на аутсорсинг проекти. Въпреки това в нашите анализи те попадат едва когато имат достатъчен доказуем оборот и наети лица в сектора, за да могат да бъдат интерпретирани като реални доставчици на аутсорсинг услуги. През 2017 анализът ни включваше 477 български компании. През 2018 106 компании бяха включени в анализа като доставчици, принадлежащи на аутсорсинг пазара. Това касае предимно фирми, които са идентифицирали предоставянето на изнесени услуги като своя основна дейност, като те не са задължително стартиращи.
    Втора част от отговора следва да се търси сред големите и установени компании, които представлява АИБЕСТ. По наша експертна оценка всяка трета компания е открила нови офиси в България. Това се дължи до голяма степен и на добрата работа между Асоциацията и местните власти, като напр. Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и др., резултирали в добри стимули и подкрепа за развитието на аутсорсинга в България като ключов работодател, създаващ качествени работни места.
    През последните години любопитна тенденция е и отварянето на нови офиси на наши аутсорсинг доставчици и в чужбина, предимно в страни от Югоизточна Европа, която очакваме да се запази.

    Колко са новите фирми, които се очаква да стъпят у нас през 2020?
    В глобален мащаб, мултимилионните и дългогодишни аутсорсинг проекти стават все по-голяма рядкост. По-честа практика са рамковите споразумения, позволяващи изпълняването на много на брой и по-малки по размер проекти. Едно от предимствата на аутсорсинга е и слабата капиталова интензивност. Това заедно с относително лекия режим за регистрация и стартиране на работа у нас позволява на аутсорсинг доставчиците и на клиентите да вземат инвестиционните си решения относително бързо и да ги изпълняват своевременно и ефективно.
    Тези два фактора формират изключителната динамичност на сектора у нас, пряко следствие от която са и по-малкото на брой официални обяви за нови многогодишни инвестиционни планове. Решенията и реализацията се постигат в рамките на седмици, което прави подобно прогнозиране трудно. Все пакдобрите показатели на България, усилията на AIBEST за позициониране на региона на ЮИЕ като отлична дестинация за знание-интензивен бизнес, развитието на финтех индустрията, автоматизацията чрез роботизиране на процеси и с изкуствен интелект, както и Брекзит напр. са фактори, които ще продължават да провокират появата на нови инвестиционни проекти в ITO и BPO и през 2020. От друга страна, някои икономисти считат, че се задава нова глобална икономическа криза, която би се оказала фактор за редуцирането на разходите в посока аутсорсинг, макар че може и да подтикне инвестициите в собствени изнесени центрове в региона.

    Колко са заетите в индустрията?
    По наши данни секторът дава работа на над 73 000 души, като ръстът през последните години е двуцифрен и вероятно ще се запази.

    Колко нови работни места са разкрити и колко се очаква да бъдат създадени през 2020?
    Само за година броят на заетите в нашата индустрия се е увеличил с 6400 души. Прогнозните ни анализи показват, че към 2021 броят им се очаква да превиши 80 хил. души.

    Какви са средните заплати в сектора?
    Аутсорсинг секторът формира 2% от пазара на труда в България, но едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в иконо¬миката през 2018. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната, като за миналата година тя е 2 720 лв. Високите и нарастващи разходи за заплати са донякъде резултат и от дефицит на пазара на труда.
    Устойчивото развитие на сектора по отношение на приходите от продажби доказва, че същевременно се наблюдава висока производителност– т.е. клиентите, които са предимно международни, са склонни да заплащат тази цена, тъй като получават и съответната висока добавена стойност. Бизнесът ни успешно улови тенденцията на пазара все повече клиенти да търсят крайни и конкретни решения и дори да разчитат на своите аутсорсинг партньори за продуктови иновации и процесни автоматизации, а не както беше допреди няколко години, да действат като купувачи на време и работни места.

    На колко се оценява аутсорсинг пазарът у нас?
    Размерът на аутсорсинг сектора в България, идентифициран през 583 компании, възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. За миналата година секторът формира 5.2% от годишния брутен вътрешен продукт на страната в сравнение с 4.8% през 2017. При запазване на този положителен тренд се очаква до 2022 приходите в сектора да се удвоят до 4.8 млрд. евро, а относителният дял на аутсорсинга в БВП да достигне 9.2%.

    В кои градове е фокусиран секторът?
    През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 11 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 12 часа
    преди 12 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 15 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 15 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд