петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1846 прочитания

    Евродепутатите призоваха малтийския премиер да подаде оставка

    ЕП настоя за прекратяване на схемите „гражданство чрез инвестиция“ и „право на пребиваване чрез инвестиция“
    18 декември 2019, 15:32 a+ a- a

    Малтийският министър-председател трябва да подаде оставка, заявиха в врезолюция евродепутатите днес. Те се загрижени относно надеждността на разследванията на убийството на Дафне Каруана Галиция и липсата на напредък по свързаните с него обвинения.

    В резолюцията Европейският парламент предупреждава, че докато министър-председателят Джоузеф Мускат продължава да заема този пост, съществува риск от компрометиране на разследванията. В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу малтийския министър-председател, и по-точно срещу началника на кабинета и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица, свързани с тях, и се изразява загриженост, че паралелните разследвания „не са напреднали или дори не са били започнати“.

    „Развитията в Малта през последните години са довели до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“, заявява ЕП, изтъквайки притеснението си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.

    Евродепутатите приветстваха неотдавнашните коментари на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Йоурова, която заявява, че липсата на съдебни реформи от страна на Малта би могло да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. Те повтарят призива за необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права за защита на ценностите на ЕС.

    Парламентът също настоя за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като те на практика продават европейско гражданство и представляват заплаха за борбата с прането на пари, борбата с трансграничната престъпност и за целостта на Шенгенското пространство.

    В заключение, текстът приветства създаването на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за изключителни постижения в разследваща журналистика. Необходимите разпоредби във връзка със създаването на наградата трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро.

    Вследствие на последните разкрития във връзка с убийството на разследвания журналист Дафне Каруана Галиция през 2017 и последвалата политическа нестабилност в Малта, делегация от Европейския парламент посети страната на 3 и 4 декември, за да направи оценка на ситуацията на място. Проектът на доклада от мисията ще бъде обсъден в комисията по граждански свободи в ЕП през следващата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство