неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1301 прочитания

  Евродепутатите призоваха малтийския премиер да подаде оставка

  ЕП настоя за прекратяване на схемите „гражданство чрез инвестиция“ и „право на пребиваване чрез инвестиция“
  18 декември 2019, 15:32 a+ a- a

  Малтийският министър-председател трябва да подаде оставка, заявиха в врезолюция евродепутатите днес. Те се загрижени относно надеждността на разследванията на убийството на Дафне Каруана Галиция и липсата на напредък по свързаните с него обвинения.

  В резолюцията Европейският парламент предупреждава, че докато министър-председателят Джоузеф Мускат продължава да заема този пост, съществува риск от компрометиране на разследванията. В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу малтийския министър-председател, и по-точно срещу началника на кабинета и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица, свързани с тях, и се изразява загриженост, че паралелните разследвания „не са напреднали или дори не са били започнати“.

  „Развитията в Малта през последните години са довели до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“, заявява ЕП, изтъквайки притеснението си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.

  Евродепутатите приветстваха неотдавнашните коментари на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Йоурова, която заявява, че липсата на съдебни реформи от страна на Малта би могло да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. Те повтарят призива за необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права за защита на ценностите на ЕС.

  Парламентът също настоя за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като те на практика продават европейско гражданство и представляват заплаха за борбата с прането на пари, борбата с трансграничната престъпност и за целостта на Шенгенското пространство.

  В заключение, текстът приветства създаването на годишна Европейска награда „Дафне Каруана Галиция“ за изключителни постижения в разследваща журналистика. Необходимите разпоредби във връзка със създаването на наградата трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро.

  Вследствие на последните разкрития във връзка с убийството на разследвания журналист Дафне Каруана Галиция през 2017 и последвалата политическа нестабилност в Малта, делегация от Европейския парламент посети страната на 3 и 4 декември, за да направи оценка на ситуацията на място. Проектът на доклада от мисията ще бъде обсъден в комисията по граждански свободи в ЕП през следващата година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища