петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9422 прочитания

    Genius Sports: Ще удвоим служителите си в София до две години

    Стивън Гарднър, директор "Доставки и услуги" на британската ИТ компания за спортна статистика, пред Economy.bg
    23 декември 2019, 11:39 a+ a- a

    Британската Genius Sports, която разработва ИТ решения за спортни федерации и професионални лиги, обяви преди няколко месеца, че разширява присъствието си в България с нов офис с капацитет за 400 служители. Компанията присъства у нас от 2015, когато придобива местното дружество InPlay Sports Data.
    Genius Sports е официален партньор на Българския футболен съюз, както и на Българската волейболна и баскетболна федерации, като компанията им предлага различни приложения и услуги в областта на спортните данни. По света Genius Sports е партньор на стотици спортни организации, включително на най-големите международни федерации и професионални лиги в света като FIFA, FIBA и английската Висша лига. Централата на Genius Sports е в Лондон, като компанията има представителства в 16 локации по цял свят.
    У нас в мoмeнтa служителите на компанията на пълен работен ден са около 200, като основно те са статистици и софтуерни разработчици. Планът е eĸипът дa ce paзшиpи дo 400 дyши до две години. Oт офиса в Coфия ce yпpaвлявa eĸипът oт cтaтиcтици нa цялата компания.

    Повече за дейността и плановете на компанията, за влиянието на Brexit и ще измести ли AI хората от работните им места – вижте какво сподели Стивън Гарднър, директор "Доставки и услуги" в Genius Sports.

    Какво прави Genius Sports в София?

    Г-н Гарднър, къде е пресечната точка между ИТ и спорта?
    Технологиите трябва да се разглеждат като средство в помощ на спорта. Но за хората в спорта не е естествено да ползват технологиите, освен ако не са във висшата лига и имат бюджета да осигурят това ниво на експертиза. Така че една от сферите, в които Genius Sports се е специализирал, е разработката на продукти и услуги в различни видове спортове, независимо дали сте на върха на спорта, където работим с организации като NBA, NCAA, английската Висша лига и FIBA. Когато става дума за управляващи органи като FIBA или FIFA, те може да имат стотици членове по света, като много от тях имат ограничени ресурси, за да могат сами да организират спортното си съдържание. Ние можем да им предложим ниво на технологии и услуги, което само много по-големи спортни организации биха могли да си позволят да реализират сами.

    Може ли да обясните какво точно правите в София?
    В София имаме микс от разработване на технологии и оперативни дейности. Технологията, която изграждаме тук, покрива доста неща, но един от основните й елементи, е възможността да събираме статистика в реално време от различни спортове. Футболът, разбира се, е един от най-големите, но работим също и с баскетбол, волейбол, хокей на лед и др. Изграждаме технологията за това, като поддържаме глобална мрежа от статистици – около 2000 в момента, които се управляват оттук. Имаме оперативен център, който е много натоварен вечер и през уикенда, когато се играят повечето спортове. Този център работи с глобалната мрежа от статистици, така че да се гарантира, че получаваме прецизно и точно статистическа информация от събитието. Имаме екип по качеството, който проверява верността на данните. Имаме хора, отговорни за проверката на достоверността на информацията, за да сме сигурни, че няма нищо съмнително. Имаме и служители, които следят ТВ фийда, за да имаме резервен вариант за получаване на статистка в реално време. Така че имаме много операции.

    И правите всичко това тук, в офиса в София?
    По-голямата част от тези дейности се осъществява тук. Имаме и друг офис в Меделин, Колумбия. Разширихме услугите, които предлагаме там, най-вече за да можем да сме оперативни 24 часа, защото спортът и организациите, с които работим, са по цял свят. Всичко обаче се ръководи оттук. Това е нашата основна база за управление на тази дейност. Технологията за тази цел се разработва единствено тук. Ние сме глобален бизнес и имаме бази по целия свят. Но начинът, по който аз определям ключовите ни бази, е centeres of excellence (бел.ред.: центрове за високи постижения). За нас София е такъв център, който ни позволява успешно да събираме статистика в реално време и да я разпространяваме към нашите партньори. Но офисът тук е много повече. Освен като center of excellence от София ние предлагаме технически услуги за цялата компания. Например това е водеща база за облачни разработки. Техническата поддържка и инженеринг за ключовите ни вътрешните инструменти са базирани тук. Това помага за поддържката на отдели като "Човешки ресурси", "Финанси".

    Защо британската компания инвестира в София?

    Защо избрахте София? Казахте, че имате подобен офис в Колумбия. Какво е общото между тях?
    Да, но ние имаме голям офис и в Талин, Естония, който изградихме през 2007. Стъпихме в София през 2015 чрез придобиването на компанията InPlay Sports Data. Причината беше, че те вече бяха изградили технологията за събиране на статистически данни в реално време. След сделката много бързо утроихме размера на компанията може би за 15 месеца. Продължаваме да растем оттогава.
    Една от причините да продължим да инвестираме в София е, че ние много добре осъзнаваме, че тук има голям брой технически специалисти, разпределени на глава от населението. Наясно сме също, че и много други компании си дават сметка за потенциала тук и че това е конкурентен пазар. Ние смятаме, че можем да успеем в подобен пазар. Защото, когато си в такъв пазар, това означава че имаш достъп до голям брой таланти, а ние като компания, обединяваща спорта и технологиите, сме уникални, и за много професионалисти този тип кариера е доста привлекателна. Това ни позволява да растем. Техническият ни екип се удвои през последната година. Продължаваме да разрастваме този отдел.

    Колко служители има Genius Sports в София и колко нови планира да наеме?

    Колко служители имате в момента тук?
    Имаме около 340 служители. Заради типа работа има доста хора, които работят на непълно работно време. Така че хората на пълен работен ден вероятно са 200. В офиса тук имаме възможност да растем до 400 души.

    В какъв срок?
    Бих казал през следващите две години.

    И не сте притеснен заради конкурентния ни пазар?
    Не, за нас това е предимство. Като бизнес винаги трябва да имаш резервен план, като предложиш кариерните възможности, които хората търсят. Ако поставиш фокуса върху това, можеш да си уверен, че не само ще намериш добри таланти, но и че ще можеш да ги задържиш, като им позволиш да реализират собствените им амбиции за растеж, докато компанията реализира своите.

    Какви кадри търси Genius Sports в София?

    Какви специалисти работят в момента за вас тук? С какви проекти са заети те? И какви кадри планирате да наемете още?
    Имаме доста разнообразни роли тук. По отношение на технологиите, вече споменах, че имаме отдел „Технически услуги“. Искаме да интегрираме тук инженерите, които разработват облачни технологии. Освен това разработваме продукти. И за нас е много важно да намерим софтуерни инженери и свързаните с тях роли като Quality Assurance, Product Owner, Product Delivery. Що се отнася до оперативната част от бизнеса, откакто сме тук – този офис е основан през 2009, изграждаме професионалисти в областта на спортните данни. Комбинацията от двете е това, което прави работата ни в София толкова ценна.

    Служителите ви преминават ли през някакво обучение, ако не са специалисти по отношение на спортните данни?
    Не можеш лесно да намериш такива подготвени специалисти на пазара. В повечето случаи хората, които работят тук, ако ги попитате, ще ви кажат, че са започнали на непълен работен ден, когато са били студенти например. Те са изградили кариерата, познанията и опита си с времето, за да поемат сега старши позиции. Така че ние си отглеждаме нашия талант.

    Ще се отрази ли Brexit върху плановете на британската компания у нас?

    Как ще се отрази Brexit на бизнеса ви? Можем ли да очакваме офисът тук да поеме повече задачи?
    Brexit на етапа в момента ще има минимален ефект върху бизнеса ни, само защото се подготвяме за това през последните няколко години. За Великобритания е важно, особено за технологичните работни места, за които се изисква висока квалификация, да има достъп до имигранти, които идват в страната.

    Планирате ли евентуално да разширите офиса тук в резултат на Brexit?
    Това вече се случва.

    В резултат на Brexit ли?
    Бих казал, че този процес оказва някакво влияние. Определено, знаейки, че ще ни е по-трудно да постигнем този растеж във Великобритания, това ни е повлияло по някакъв начин. Но ние сме глобален бизнес и инвестираме значително в локациите, в които присъстваме.

    Ще измести ли AI хората от работните им места?

    Все повече компании използват AI в бизнеса си. Вие къде сте в това отношение? Планирате ли да автоматизирате някои процеси?
    Много се говори за изкуствен интелект и конкретно за решения като automatic tracking (бел.ред.: автоматизирано проследяване). Смятам, че AI ще има голяма роля в бъдеще при проследяването на спортни събития. В момента технологията не е достатъчно напреднала, за да може да се справи с решения, вземани по усмотрение, или за да може точно да събере определен тип статистика. Сега това може да прави само човек. Според мен AI просто ще може да помага в събирането на статистически данни.
    Изкуственият интелект може да играе по-голяма роля, след като вече имаш статистиката. Например при анализите, при които трябва да се извлекат заключения от суровите данни и които да се превърнат в ценно познание.

    Планирате ли да автоматизирате някакви процеси в София в някакъв бъдещ момент?
    Не смятам, че AI ще замести това, което правим тук, а по-скоро, че ще надгради и ще допринесе за създаването на по-добър продукт. Не виждам бъдеще, при което AI ще измести хората в работата им.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство