понеделник, 08 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1109 прочитания

  Австрийският бизнес у нас настоява за борба с корупцията, правна сигурност и предвидимост

  Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България
  15 януари 2020, 16:04 a+ a- a

  Близо 88% от опериращите у нас австрийски фирми биха инвестирали отново, ако трябваше да направят този избор днес, но очакват повече мерки срещу корупцията и престъпността. Това стана ясно от официално проучване, проведено сред австрийския бизнес в България, представено от Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria (Австрийското търговско представителство).

  Както и през изминалата година най-голямото предизвикателство пред тях е било намирането на квалифицирани служители или такива, които са склонни да преминат обучение във фирмата. Според участващите в анкета има необходимост от подобрение и в инфраструктурата и производителността.

  В сравнение със същото изследване, проведено преди една година:

  - австрийските инвеститори оценяват общото икономическо състояние за изминалите 12 месеца и предстоящата година по-малко оптимистично;

  - по-малко участници в анкетата оценяват цялостното представянето на техните фирми през изминалата година като добро, по-малко участници очакват подобрение през 2020. В същото време тези, които определят състоянието на фирмата „без промяна“, е нараснал;

  - само 20% планират нарастване на инвестициите си през следващата година (преди една година са били 38%).

  Две трети от участвалите в проучването очакват положително развитие при въвеждане на еврото в България.

  За австрийските фирми е все така важно гарантирането на правна рамка за дейността на фирмите. Основният акцент тук е създаването и прилагането от страна на държавата на еднозначни и ясни правила, които да важат за всички пазарни субекти. Предвидимата икономическа политика също е изключително важна за австрийските инвеститори. Препоръките са да се провежда широка дискусия за планирани нови разпоредби, да се взима под внимание мнението на засегнатите страни, както и промените да се комуникират достатъчно рано. Поле за подобрение има според тях и в сферата на обществените поръчки и намаляването на бюрокрацията.

  С ниво на инвестициите от над 4 млрд. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са Mtel, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-сигурните и стабилни работодатели в страната.

  В последната година е имала запитвания от различни австрийски фирми, които разглеждат България за потенциални инвестиции. Традиционно, България се конкурира със съседните на Австрия страни за нови чуждестранни инвестиции. Предимствата на България – ниските данъци и изгодната работна ръка, вече не са достатъчни, за да компенсират трудностите (липса на кадри, недостатъчна правна сигурност, слаба инфраструктура).

  За периода януари-септември 2019 чуждестранните инвестиции са положителни, но основно като портфейлни инвестиции, а не толкова в дълготрайни активи. Според Щрака, по-добри условия за инвестиране и стабилен бизнес климат биха привлекли повече инвеститори.

  Advantage Austria подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение, което от една страна е ефективна концепция за намаляване на младежката безработица, а от друга страна съдейства за преодоляването на недостига на кадри. В проекта към настоящия момент са ангажирани 11 австрийски фирми и се обучават 818 ученика в 7 професии. Австрийският бизнес полага целенасочени усилия и в посока привличане на квалифицирани българи, които са учили или работили в чужбина и желаят да се завърнат в страната.

  Анкетата се провежда едновременно в повечето източноевропейски страни, където има сериозни австрийски инвестиции. Това са напр. Румъния, Сърбия и Унгария, които са в конкуренция с България за привличането на допълнителни инвестиции. И в тези страни представителите на австрийските фирми биха искали сходни промени като в България – предвидима икономическа политика, върховенство на закона. При оценката на пазарната ситуация в отделните страни се открояват различни приоритети. Докато в България и Унгария недостигът на работна ръка е на първо място, за инвеститорите в Румъния и Сърбия по-важна е инфраструктурата.

  Очаквайте интервю с Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria (Австрийското търговско представителство), в Economy.bg!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи
  преди 6 часа
  Мария Габриел обяви нова инициатива в подкрепа на повече жени лидери в технологиите
  WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа
  преди 7 часа
  Британският вариант на COVID-19 вече в 15 области у нас
  Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени в страната
  преди 7 часа
  32% от глобалните дестинации са затворени за чуждестранни туристи
  В същото време 34% са частично затворени, показва доклад на Световната туристическа организация