петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9775 прочитания

    Commerzbank: Целта ни е до края на 2020 в София да имаме 100 служители

    София е чудесен град с отлично квалифицирани ИТ специалисти – Гералд Мознер, управляващ директор „ИТ операции“ в Commerzbank, пред Economy.bg
    11 март 2020, 15:33 a+ a- a

    В края на 2019 стана ясно, че Commerzbank обмисля да открие ИТ хъб у нас.
    Economy.bg се свърза с германската банка, за да разбере повече за плановете й в България.

    Гералд Мознер, който е управляващ директор „ИТ операции“ в Commerzbank и който отговаря за ИТ хъба в София, подчерта, че до края на годината банката планира да открие 100 работни места в столицата, които да достигнат 400 до края на 2022. Те ще работят по вътрешни проекти за дружеството, като офисът на банката у нас ще е в Бизнес парка.
    Той обаче отказа да коментира размера на инвестицията у нас.

    Commerzbank е избрала София сред различни други локации, като най-важен фактор за избора на столицата е било наличието на добри ИТ специалисти.

    Научете повече в интервюто:

    Г-н Мознер, защо Commerzbank реши да открие ИТ хъб в София?
    ИТ-централата на Commerzbank е във Франкфурт, Германия. Там работи по-голямата част от ИТ специалистите ни. Все по-трудно е обаче да се намери квалифициран ИТ персонал. Традиционно имаме ИТ екипи и в други германски градове, както и в други страни. Въпреки това имаме нужда от още ИТ специалисти. Затова планираме да изградим още един европейски ИТ център, този път в София.

    Между кои други локации избрахте София? Кои са предимствата на страната ни?
    Разбира се, разглеждахме и други европейски страни. Вече имаме успешни ИТ хъбове в Прага, Чехия, и в Лодз, Полша. Commerzbank има и други важни ИТ центрове, като например в Сингапур.
    За решението ни да стъпим в София от значение бяха няколко фактора. България е част от ЕС и това ще улесни сътрудничеството между различните локации. От много десетилетия България и Германия поддържат добри отношения. София е чудесен град с отлично квалифицирани ИТ специалисти. Градът е много привлекателно място за живот и работа както за младите хора, които учат в момента там, така и за българите, които учат в чужбина, и които биха искали да се върнат в родината си. След като добре претеглихме всички фактори, София беше очевидният избор за нас.

    Кога конкретно ще заработи ИТ хъбът в София? Колко работни места ще откриете?
    В момента изграждаме вътрешен екип за подбор на персонал, който скоро ще започне да привлича ИТ професионалисти. Целта ни е до края на 2020 да привлечем в София до 100 нови колеги. До края на 2022 се надяваме в новата ни локация да работят около 400 служители.

    Какъв тип служители ще търсите?
    Търсим най-вече квалифицирани специалисти за разработване на нашите ИТ приложения. Не се фокусираме върху конкретна технология, а по-скоро искаме да покрием целия технологичен спектър на ИТ операциите на Commerzbank.

    Много немски компании се оплакват от недостиг на кадри. Каква ще е вашата стратегия за привличане и задържане на персонал?
    Commerzbank има солидни основи: през 2020 честваме 150 годишнина. Днес ние сме дигитално технологично дружество. На нашите ИТ професионалисти предлагаме иновативна среда на работа в международен екип с гъвкава структура, който работи съвместно с колеги от други страни. Освен това предлагаме аспекти, важни за нашите колеги, като: добър баланс между работа и личен живот, добро работно място и добри условия за работа. Commerzbank е прекрасно място за работа.

    Къде ще бъде офисът ви?
    Ще започнем с вътрешен офис в Бизнес парка в София, като се надяваме в близко време да можем да се преместим в по-голяма и атрактивна сграда в същия район.

    Върху какви проекти ще работят служителите ви в София?
    Те ще подкрепят agile проекти на банката. Заедно с ИТ и банкови специалисти в Германия те ще разработват и ще подпомагат разработването на банкови апликации.

    Това вътрешни проекти на банката ли са?
    Да, това са вътрешни проекти на Commerzbank.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ сектора в България?
    Подобно на другите ни локации предизвикателство и тук е пазарът на труда. От нас зависи да покажем и докажем, че сме много привлекателен работодател. Големият брой завършващи компютърни науки в България ни прави уверени, че ще успеем да намерим нужните ни квалифицирани специалисти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава