петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  822 прочитания

  ЕК финансира CureVac с €80 млн.

  Германската компания разработва ваксина срещу Covid-19, клиничните изпитания могат да започнат още през юни
  17 март 2020, 09:23 a+ a- a

  Европейската комисия (ЕК) предложи до €80 милиона финансова подкрепа CureVac, високо иновативна компания от Тюбинген, Германия, която разработва и произвежда ваксина срещу коронавирус в Европа. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция от ЕС за текущо оценен заем от ЕИБ в идентична сума в рамките на Механизма за финансиране на инфекциозни болести InnovFin по „Хоризонт 2020“. Помощта бе обсъдена от президента на ЕК Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по иновациите, проучванията, културата и образованието Мария Габриел, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Амброус Файол и мениджмънта на CureVac чрез видео-конферентна връзка.

  CureVac е основана през 2000 година. Тя е германска биофармацевтична компания, която разработва нови технологии за преодоляване на една от най-големите пречки за употреба на ваксини – нуждата да се поддържат стабилни чрез охлаждане. Тяхната технология за ваксини се основава на „съобщителни“ РНК (mRNA) молекули, които стимулират имунната система.

  Предварителните проучвания показват, че технологията обещава бърз имунен отговор на Covid-19. Ако това се потвърди, компанията има възможност да произведе милиони дози от ваксината в съществуващите си производствени бази на ниска цена. CureVac вече е стартирала програмата си за разработка на ваксина за Covid-19 и смята, че може да започне клинични тестове до юни месец тази година.

  ЕК е разпознала потенциала на CureVac още през 2014, когато компанията печели първата европейска награда за стимулиране на стойност €2 милиона. Средствата са осигурени от европейската програма за проучвания и иновации FP7. Наградата има за цел да подкрепи по-нататъшно развитие на иновативната идея на компанията. 

  Урсула фон дер Лайен заяви: „В настоящата криза за общественото здраве е от първостепенно значение да подкрепим нашите водещи изследователи и технологични компании. Решени сме да осигурим на CureVac финансирането, от което се нуждае, за да ускори разработката и производството на ваксина срещу коронавирус. Гордея се, че имаме водещи компании като CureVac в ЕС. Техният дом е тук. Но техните ваксини ще са от полза за всички в Европа и отвъд.“

  История
  Подкрепата за CureVac е част от координираният европейски отговор на заплахата за общественото здраве – Covid-19. Работейки в близко сътрудничество с индустрията ЕК е мобилизирала до €40 милиона частно и обществено финансиране, което е от спешна нужда за научни изследвания и разработки. На 6 март ЕК обяви, че е избрала 17 проекта, включващи 136 екипа учени, които да получат общо €45,5 млн. от програмата на ЕС за проучвания и иновации „Хоризонт 2020“.

  Екипите ще работят за създаване на ваксини, ново лечение, диагностика и медицински системи, предназначени за предотвратяване разпространението на коронавируса. В допълнение ЕК е обещала до €45 милиона за разработка на ваксини и лечение в свое решение от 3 март. Това финансиране ще бъде отпуснато от Инициативата за иновации в медицината (Innovative Medicines Initiative – IMI), в която да се включи и фармацевтичната индустрия, или общо отпуснатите средства ще достигнат €90 милиона.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи
  преди 4 часа
  Boeing съкращава близо 7000 души
  Компанията планира да се раздели с 10% от 160-те си хиляди служители
  преди 4 часа
  Над 40 млн. американци останаха без работа
  Един на всеки 4-ма е подал заявление за обезщетение при безработица
  преди 5 часа
  Щабът е препоръчал отпадане на 14-дневната карантина за граждани на ЕС, Сърбия и Северна Македония
  Очаква се в средата на юни да се възстанови изцяло свободното движение в ЕС
  преди 6 часа
  8 са новите случаи на Covid-19 в България
  Общият брой потвърдени случаи е 2485