сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1113 прочитания

  ЕК финансира CureVac с €80 млн.

  Германската компания разработва ваксина срещу Covid-19, клиничните изпитания могат да започнат още през юни
  17 март 2020, 09:23 a+ a- a

  Европейската комисия (ЕК) предложи до €80 милиона финансова подкрепа CureVac, високо иновативна компания от Тюбинген, Германия, която разработва и произвежда ваксина срещу коронавирус в Европа. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция от ЕС за текущо оценен заем от ЕИБ в идентична сума в рамките на Механизма за финансиране на инфекциозни болести InnovFin по „Хоризонт 2020“. Помощта бе обсъдена от президента на ЕК Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по иновациите, проучванията, културата и образованието Мария Габриел, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Амброус Файол и мениджмънта на CureVac чрез видео-конферентна връзка.

  CureVac е основана през 2000 година. Тя е германска биофармацевтична компания, която разработва нови технологии за преодоляване на една от най-големите пречки за употреба на ваксини – нуждата да се поддържат стабилни чрез охлаждане. Тяхната технология за ваксини се основава на „съобщителни“ РНК (mRNA) молекули, които стимулират имунната система.

  Предварителните проучвания показват, че технологията обещава бърз имунен отговор на Covid-19. Ако това се потвърди, компанията има възможност да произведе милиони дози от ваксината в съществуващите си производствени бази на ниска цена. CureVac вече е стартирала програмата си за разработка на ваксина за Covid-19 и смята, че може да започне клинични тестове до юни месец тази година.

  ЕК е разпознала потенциала на CureVac още през 2014, когато компанията печели първата европейска награда за стимулиране на стойност €2 милиона. Средствата са осигурени от европейската програма за проучвания и иновации FP7. Наградата има за цел да подкрепи по-нататъшно развитие на иновативната идея на компанията. 

  Урсула фон дер Лайен заяви: „В настоящата криза за общественото здраве е от първостепенно значение да подкрепим нашите водещи изследователи и технологични компании. Решени сме да осигурим на CureVac финансирането, от което се нуждае, за да ускори разработката и производството на ваксина срещу коронавирус. Гордея се, че имаме водещи компании като CureVac в ЕС. Техният дом е тук. Но техните ваксини ще са от полза за всички в Европа и отвъд.“

  История
  Подкрепата за CureVac е част от координираният европейски отговор на заплахата за общественото здраве – Covid-19. Работейки в близко сътрудничество с индустрията ЕК е мобилизирала до €40 милиона частно и обществено финансиране, което е от спешна нужда за научни изследвания и разработки. На 6 март ЕК обяви, че е избрала 17 проекта, включващи 136 екипа учени, които да получат общо €45,5 млн. от програмата на ЕС за проучвания и иновации „Хоризонт 2020“.

  Екипите ще работят за създаване на ваксини, ново лечение, диагностика и медицински системи, предназначени за предотвратяване разпространението на коронавируса. В допълнение ЕК е обещала до €45 милиона за разработка на ваксини и лечение в свое решение от 3 март. Това финансиране ще бъде отпуснато от Инициативата за иновации в медицината (Innovative Medicines Initiative – IMI), в която да се включи и фармацевтичната индустрия, или общо отпуснатите средства ще достигнат €90 милиона.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 2 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 2 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 3 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия