петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1202 прочитания

  Как се правят тестовете за коронавирус?

  Какви са основните методи за тестване и кога е най-ефикасно да се използват?
  28 март 2020, 11:40 a+ a- a

  С бързото разпространение на коронавируса в САЩ здравните власти и болници направиха тестването значително по-достъпно. Как протича процесът на тестване, кои са основните начини за установяване на заболели от коронавирус и кога е най-добре те да се ползват, обяснява в публикация американското издание Scientific American.

  Вземане на проба
  Първата стъпка в коронавирус тестването е вземането на проба. Това се прави чрез вземане на секрет от носоглътката със стерилен тампон. Секретът се поставя в готова за транспорт епруветка, пълна с разтвор. Недостигът на реагенти за извличане на вирусната РНК е бил сред основните спънки за по-обхватното тестване в САЩ, отбелязва Scientific American.

  Наскоро два стартъпа започнали да рекламират домашни комплекти за тестване, твърдейки, че те позволяват на пациентите сами да вземат проби и да ги изпращат в лаборатории за тестване. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обаче бързо издава предупреждение, че подобни тестове не са били одобрявани и фирмите спрели продажбите, подчертава Scientific American.

  Установяване на коронавирус инфекция
  За да се установи дали пробата за коронавирус инфекция е позитивна, се използват методът real-time PCR, който е одобрен от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC). При тези тестове се извлича генетичен материал - РНК.
  Биотехнологичните компании
  Roche Diagnostics, LabCorp и Thermo Fisher Scientific са сред най-големите доставчици на real-time PCR тестове в САЩ, посочва Scientific American.

  При одобрените PCR тестове, според говорителя на FDA, вероятността позитивен резултат за коронавирус инфекция да се окаже грешен е много ниска, и обратно - вероятността той да е точен е много висока. Има риск за фалшив негативен резултат, ако пробата не е взета правилно, допълва професор по микробиология от Станфордския университет.

  Бърза диагностика
  Повечето RT-PCR тестове отнемат от няколко часа до няколко дни, за да се обработят. Затова FDA наскоро започна да одобрява PCR тестове за бърза диагностика, чиито резултати според производителите могат да станат ясни за по-малко от час. Одобрение за подобни тестове в САЩ са получили базираната в Силициевата долина компания за молекулярна диагностика Cepheid. Резултатите от нейните тестове стават ясни за около 45 минути, пише Scientific American. Друга компания, получила зелена светлина от FDA, е Mesa Biotech в Сан Диего. Тестовете й могат да дадат резултат за половин час, отбелязва американското издание.  

  Друг подход разчита на установяването на антитела срещу коронавируса в кръвта на пациента, за да се разбере дали той вече е развил заболяването. "Това не е тест за продължаваща инфекция. Той в основата си търси антитела, след като вече си прекарал заболяването", обяснява пред Scientific American микробиологът Флориан Крамер, разработил подобен бърз тест. 
  Като други серологични или базирани на антитела дианотични тестове и тези използват т.нар.
  ELISA (Ензимно-свързан имуносорбентен анализ) метод за откриване присъствието на антитела в пробата. Те са полезни, но след като премине пикът на епидемията, за да се разбере колко хора са се разболяли без да прояват сиптоми и са придобили имунитет.

  Междувременно в САЩ разрешиха използването на кръвна плазма от оздравели и развили антитела и имунитет срещу коронавируса пациенти за лечение на такива в тежко състояние, т.е. това е като трансфер на антитела. За да се случи това обаче, е важно донорите да са с установен силен имунинет срещу вируса, посочва Крамер пред изданието.

  Серологичните тестове освен това могат да се използват, за да се изследва част от населението и да се установи колко разпространено е заболяването сред хората. Това ще даде възможност на властите да идентифицират кой вече е изградил имунитет към
  COVID-19 и може да се върне на работа, подчертава Крамер. По думите му този подход ще е особено полезен за медиците, които работят на първа линия с пациенти. "Така те ще се чувстват много по-спокойни в работата си с тях, знаейки, че няма как да се разболеят повече и няма как да предадат вируса на други".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 2 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 3 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 3 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 3 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията