четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1991 прочитания

  Български компании създадоха "Робот за дезинфекция" с UVC светлина

  Към момента са налични 10 мобилни екипа в страната
  02 април 2020, 12:14 a+ a- a

  Българско изобретение ще помага в борбата срещу Covid-19. “Роботът за дизенфекция” е създаден в партньорство на екипите на фирмите "Инолед", "Елукс" и София Тех Парк.

  Технология за дезинфекция на помещения разчита на UVC светлина. Към момента са налични 10 мобилни екипа в цялата страна, които са екипирани с робота за дезинфекция, всеки, от които, с капацитет по 1,000кв.м./час, отбелязват създателите на технологията. 

  За да автоматизират процеса, изобретателите първо минават през решение с подвижна количка с мощни UVC лампи прикачени към нея, а впоследствие правят и следваща стъпка, като създават и мини робот с дистанционно управление, който се движи сам и може да обслужва голяма площ за кратко време.

  За да работят в добри условия и да намерят части за робота в настоящата ситуация им осигуряват помещения и подкрепа от София Тех Парк.

  UVC светлината от години се използва с голям успех в медицината, за стерилизиране на операционни зали и инфекциозни болници. Технологиите, базирани на UVC дезинфекция, намират своето приложение в борбата с COVID-19 както в болници и други медицински сгради, така и множество офиси, магазини, производства, публични сгради и аптеки.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Фирмите в ЕС ще трябва да информират за заплатите си в обявите за работа
  Работниците, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат компенсация, гласят нови предложения на Европейската комисия
  преди 3 часа
  Вече можете да запазите час за ваксиниране в електронен регистър
  Всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя, уточни здравният министър
  преди 4 часа
  884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40
  Средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места
  преди 5 часа
  Започна изплащането на помощта за средните фирми
  Фирмите могат да подадат искане за авансово плащане в размер на до 40% от общата сума по договора