петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6943 прочитания

    Икономии или растеж – коя е формулата за Европа?

    Как икономическите проблеми задълбочават политическата криза в Европа, коментира WSJ
    24 април 2012, 15:31 a+ a- a

    Бюджетни съкращения или икономически растеж? Коя е рецептата за изход от финансовата криза? По този въпрос отдавна се водят спорове в Европа.

    От една страна е лагерът около Германия, който застъпва позицията, че няма алтернатива на суровите мерки за ограничения. От друга страна са критиците, представител на които е вероятният победител на френските избори за президент Франсоа Оланд. Те смятат, че рестриктивният икономически курс води Европа към задълбочаване на кризата.

    Падането на холандското правителство показа, че консенсусът в германския клуб започва да се пропуква, отбелязва Wall Street Journal. Под ръководството на премиера Марк Руте Холандия беше един от най-твърдите поддръжници на Германия и Финландия за налагането на фискална дисциплина в Европа.

    Политическата криза в страната беше провокирана от провала на преговорите за бюджетни съкращения. Коалиционният партньор в правителството – „Партията на свободата” на коалиционния партньор Герт Вилдерс, отказа да подкрепи съкращения в размер на 16 милиарда евро, които щеше да намалят дефицита до границите от 3%. Така кабинетът загуби мнозинство в парламента.

    Предсрочните избори в страната най-вероятно ще бъдат проведени в края на лятото. Ако премиерът Руте не бъде преизбран, германският канцлер Ангела Меркел ще изгуби важен съюзник в налагането на фискалния пакт, който трябва да бъде ратифициран от всички подписали го 25 страни – членки на ЕС.

    Марк Руте стана поредният европейски лидер, който губи поста си заради икономическата криза в еврозоната, коментира Wall Street Journal. Той последва съдбата на колегите си от Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Италия.

    Натиск оказват и влошените икономически показатели, които показват, че рецесията в еврозоната не е отминала. Това дава допълнителни аргументи на критиците, че строгите бюджетни икономии сами по себе си не са достатъчни за излизане от кризата.

    Сред основните критици на този курс е опонентът на настоящия френски президент Никола Саркози. Ако Франсоа Оланд спечели втория тур на изборите на 6 май, тимът Германия- Франция за решаване на дълговата криза ще се разпадне, прогнозират експерти. Оланд обеща да предоговори вдъхновения от Меркел фискален пакт.

    Проблеми за клуба на Меркел може да дойдат и от Гърция. Страната също гласува на 6 май. Очаква се гласоподавателите да накажат партиите, довели страната до ръба. Това може да доведе до политическа нестабилност в южната ни съседка и евентуално неизпълнение на поетите ангажименти към кредиторите.

    Тест за водената от Меркел политика може да се окажат и местните избори в две германски провинции – Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия на 6 и 13 май съответно.

    „Еврозоната е пациент на легло, а лекарите не могат да се разберат за диагнозата и за лека”, коментира британски анализатор, цитиран от Wall Street Journal.

    Друг експерт посочва, че напоследък все повече инвеститори и политици „осъзнават, че освен икономии за Европа е нужен и растеж. Не мисля, че някой е успял да намери точния микс между двете”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla