четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5498 прочитания

  Кога ще е готова българската ваксина срещу Covid-19?

  Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН, пред Economy.bg
  09 април 2020, 14:27 a+ a- a

  Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Института по микробиология на БАН, потвърди за Economy.bg доц. д-р Пенка Петрова - директор на Института. По думите й тя ще е готова поне след година. Петрова заяви, че българската разработка се базира на иновативен подход и затова от Института се надяват, че също ще има приложение. Тя отбеляза, че българското население е защитено допълнително и от БЦЖ ваксината, което ще позволи на българите да прекарат тази болест с по-малки симптоми. Според нея за да твърдим, че сме се справили с коронавируса, 70% от българите трябва да са го прекарали в слаба форма или без симптоми и тогава ще имаме пълна защита на населението. „Тогава дори и да се срещнем с него, той няма да е по-опасен от един зимен грип“.

  Кога да очакваме българската ваксина срещу Covid-19, ще помогне ли тя на всички при възможни мутации на вируса, кога можем да обявим, че сме се справили с коронавируса, ще помогне ли топлото време за ограничаване на заразата, може ли човек да се зарази повторно, колко трае имунитетът – тези и други въпроси отправихме към доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

  Д-р Петрова, разкажете повече за вашата разработка. Кога започнахте да работите по ваксина срещу коронавируса? На какъв етап е? В края на март обявихте, че сте в напреднал стадий, така ли е?
  Не, не сме в напреднал стадий. Ставаше дума за други разработки. Ваксини при нас се разработват в Департамента по имунология на Института по микробиология. В случая срещу Covid-19 започнахме да работим едва сега, тъй като досега никога не е работено с коронавируси. И в световен мащаб не са разработвани ваксини, независимо че е имало пандемии през годините. Затова за първи път този колектив опитва да разработи ваксина срещу коронавирус. Поначало подходите за разработване на ваксини са ясни и се прилагат систематично. В случая обаче имаме един нов подход за търсене на епитопи – това са вирусните антигени, срещу които може да действа ваксината, и включването им в липидни наночастици. Това е най-иновативното в идеята. Надяваме се да има български пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса.

  Кога очаквате да е готова ваксината?
  Поне след година. Защото започваме от търсене на епитопи. Започваме от биоинформатичния анализ на секвенцията на вируса. Така че ще преминем през дълъг и сложен процес, докато се стигне до ваксина.

  Колко хора са ангажирани в разработването на ваксината?
  Целият департамент по имунология – около 20 души с ръководител доц. Андрей Чорбанов.

  Сътрудничите ли си с други институти в чужбина?
  Да, имаме доста международни сътрудничества, вкл. с различни институти от мрежата „Пастьор“. Мисля, че Андрей работи с Тайван, с университети в Унгария.

  С други думи, има по-общностен подход за по-бързо намиране на решение срещу коронавируса?
  Да, но едва ли можем да настигнем американците. Фирма Moderna вече е стигнала до клинични изпитания с доброволци, т.е. тяхната ваксина е в много по-напреднал стадий. Но пък нашата се базира на иновативен подход и затова се надяваме, че също ще има приложение.

  Какво влагате в иновативен подход?
  Точно това – ваксината да бъде заключена в липидни наночастици.

  Това какво значение ще има?
  Досега не е прилаган такъв подход. И е много интересен метод за доставка на ваксината в човешкото тяло.

  Ще помогне ли ваксината на всички? Има данни, че коронавирусът мутира. В този смисъл вашата ваксина ще може ли да отговори и на мутациите?
  Да, ще бъдат подбрани такива епитопи, т.е. такива белтъци, които са жизненоважни за вируса. С други думи, много консервативни, жизненоважни за вируса участъци, ще бъдат приложени в тази ваксина. Така че мутирането на вируса да не окаже влияние върху ваксината.

  Значи, дори и ваксината да бъде създадена със закъснение, няма да се окаже безполезна при мутацията?
  Да, още повече, че всичко, което се получи като научна информация за коронавируса е безценно. Тъй като това са едни нововъзникнали патогени във втората половина на 20. век, и вече на вълни – трети, четвърти щам коронавирус, даже този е седмият, атакуват големи части от човечеството. Всяка информация, която се получи за тях е безценна. Дори и да не получим една ваксина, която да може да предпази цялото население, за бъдещи пандемии ние ще имаме една по-добра подготвеност.
  Ако това беше направено с вируса MERS (Близкоизточният респираторен синдром) – последният, който атакува хората през 2012 и продължи да се разпространява даже до 2018 в различни райони. Ако тогава беше направена ваксина срещу MERS, сега човечеството щеше да е по-подготвено за реакция срещу новия коронавирус.

  С други думи, трябва да действаме проактивно, за да предотвратим бъдещи пандемии?
  Причината е, че много малък брой хора са били заразени с MERS – само 2500 души в Саудитска Арабия и околните страни, и Южна Корея. Затова Южна Корея сега е по-подготвена, заради борбата с MERS. Те взеха първи противоепидемични мерки. Но така и не се финансира изработването на ваксина срещу коронавируси тогава.

  Кога очаквате да се справим с коронавируса? Какво е нужно да се случи, за да обявим, че сме се справили?
  Българското население е защитено допълнително и от БЦЖ ваксината. Последните научни данни показват, че в страни с повсеместно ваксиниране с БЦЖ ваксина, шест пъти по-нисък е броят на заразените. Това вчера като статистика го показа Институтът „Джон Хопкинс“ в САЩ. Ние можем да разчитаме и на тази повсеместна имунизация. Виждаме, че сме от малкото страни, които могат да използват тази защита. Така че нашето население ще прекара с по-малки симптоми тази болест.
  Но със сигурност, за да можем да кажем, че сме се справили, голяма част от населението трябва да се е срещнала с вируса и да имаме обществен имунитет. Според мен мерките по изолация могат да облекчат здравната система, така че да няма огромен брой заболели в тежко състояние, които да постъпят в болница, и системата да не може да издържи. Но за да твърдим, че сме се справили, 70% от българите трябва да са го прекарали в слаба форма или без симптоми и тогава ще имаме пълна защита на населението. При това положение дори и да се срещнем с него, той няма да е по-опасен от един зимен грип.

  Топлото време ще допринесе ли за отслабване на силата на коронавируса и за ограничаване на заразата?
  Да, вирусът не е стабилен на слънчева светлина и на много висока температура. Но пък различни изследователи доказват, че той се разпространява и в Австралия, където е лято, и в скандинавските страни, където е студено. Срещаме се с един нов патоген, за който знаем малко. И не можем категорично да кажем, че топлото време ще спре инфекцията.

  Може ли човек да се зарази два пъти от коронавирус? Колко дълго трае имунитетът?
  Това също не е доказано научно. Поначало при срещата с вирусна инфекция повторното заразяване не е много възможно, защото човек е изработил антитела, има силен имунен отговор срещу второ заразяване и няма да допусне инфектиране.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕС реши да започне официално разследване на сделката между Google и Fitbit
  Комисията заяви, че мерките от страна на Google не са достатъчни да подсигурят конкуренцията
  преди 11 часа
  Virgin Atlantic подаде документи за фалит в САЩ
  Междувременно авиопревозвачът работи усилено по своя план за преструктуриране на стойност $1,5 млрд.
  преди 12 часа
  Златото удари нов рекорд - $2021 за унция
  Анализатори прогнозират цената на среброто да надмине тази на златото
  преди 13 часа
  Все повече клиенти използват дигиталните канали за банкиране
  Анализ на УниКредит Булбанк показва 5-кратен ръст на дистанционно подписаните договори за потребителски кредит
  преди 15 часа
  Документите за обезщетения от ДОО ще се подават само по електронен път
  Това ще намали административната тежест за гражданите, работодателите и самоосигуряващите се