събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1692 прочитания

    Държава, търговци и производители се разбраха за българските продукти

    Представители на големи търговски вериги благодариха на правителството за градивния диалог
    15 април 2020, 13:40 a+ a- a

    Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. По време на разговора са обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си. 

    По-късно премиерът Борисов и министър Танева се срещнаха с представители на търговски вериги. Разговорът е бил фокусиран върху постановлението на Министерски съвет за регионални къси канали за доставки в търговските вериги.

    Министър Танева обясни, че Народното събрание вече е приело определението за това кои търговски обекти попадат в обхвата на постановлението. Това са всички собственици на повече от 10 обекта за търговия с храни на територията на цялата страна.

    Част от операторите работят последователно на този принцип от 1-2 години и постепенно нещата се случваха, поясни министър Танева. Тя отбеляза още, че постановлението отразява част от исканията на някои търговски представители, за които те настояват от години.

    Пандемията ни принуждава „да вземем бързи ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите, на загубата от свитите пазари като цяло в Европа и в света, да минимизираме изхвърлянето на храна такова, каквото вече се вижда в други страни и да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите сектори. Това са животновъдство, млекопроизводство, месопроизводство, плодове и зеленчуци и свързаните с тях хранителни предприятия“, обясни министър Танева.

    Ето какво още каза тя в началото на извънредния брифинг след срещата с търговските представители: „Мисля, че в хода на срещата постигнахме обединение със съвместни усилия това да се случи – българските производители, местните, да получат достъп при този допълнителен канал на доставка, като пак повтарям, че всичко, което веригата си управлява към момента, съответния оператор, това са си техни принципи, те си се запазват. Разбира се всеки от тях даде допълнителни предложения. Аз, в това трудно време, мога само да благодаря на всички оператори, които ще бъдат достатъчно експедитивни, бързо да предприемем мерки за компенсиране на намалението на потреблението. Тези мерки са доста повече. Няма как някой да си мисли, че това е единственото спасение в тази криза. Мерките са няколко, по няколко направления, но безспорно основното остава достъпът до българския потребител. А изборът какво ще потребява и консумира е само негов. Ние оставаме отворени за всичко в хода на изпълнението на постановлението, да го обсъждаме. Готови сме да бъдем модератори, ние познаваме сектора във всеки регион, предложила съм го на всички с всички видове производители, така че всичко да стане в полза на нашия потребител.“

    Милена Драгийска, управител на „Лидл България“, обясни, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат проблема с местните производители. От веригата са разработили и представили допълнителни мерки на министър Танева и премиера, за да се улесни логистиката. По време на разговорите са се обединили около работещи мерки, като има и разбиране за това, че българският производител трябва да бъде подпомогнат по „смислен начин“.

    Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия обясни, че „подкрепяме българското производство и ще продължаваме да поставяме на рафтовете на нашите магазини качествена българска продукция“. Той апелира към българските потребители да изберат българското, това е отговорният избор и мъдрото решение, което решава проблемите в други страни.

    Георги Гърневски от МЕТРО обясни, че веригата работни с регионални доставчици още от 2016 г. Освен това той подчерта, че сега трябва всички да се обединят, защото всички са в трудно положение – и клиенти и производители, и трябва да се намери най-доброто решение, така че „да сме от полза на цялото общество“. „От наша гледна точка постановлението напълно съвпада със стратегията ни“, заяви още той.

    Търговците призоваха потребителите да търсят и купуват българското, защото в противен случай предприетите мерки нямат смисъл. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство