събота, 23 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1137 прочитания

  ЕК: Масовото тестване е ключово за овладяването на пандемията от коронавирус

  Комисията настоява за обединяване на ресурсите за валидиране на тестовете за коронавирус на равнище ЕС
  15 април 2020, 14:14 a+ a- a

  Европейската комисия представи насоки относно методиките на тестване за коронавирус като част от Европейската пътна карта за отмяна на противоепидемичните мерки.

  „Масовото тестване е ключово условие за овладяването на пандемията от коронавирус и за постепенното завръщане към обичайния начин на живот. Основният ни приоритет е борбата със заразата и защитата на нашите граждани от по-нататъшно излагане и заразяване с вируса, като за тази цел е необходимо да знаем кои лица са вирусоносители. При липса на ваксина, нашият най-добър ход е безопасното и надеждно тестване, за да защитим нашите здравни работници, най-уязвимите групи от населението и нашите общества като цяло. Това е крайъгълният камък в нашата пътна карта за отмяна на ограничителните мерки в рамките на пандемията от коронавирус“, подчерта Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

  „Европейската комисия разработи критерии за характеристиките на тестовете за подобряване на цялостната им ефективност“, подчерта еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта както и за Съвместния изследователски център (JRC).

  Трайното наличие на надеждни данни е от ключово значение за отмяната на противоепидемичните мерки. За да се постигне това, е необходимо пандемията от коронавирус да се проследява по подходящия начин, включително чрез мащабно тестване, посочват от ЕК. 

  В своите насоки Комисията призовава производителите да предлагат тестови комплекти, съобразени с най-съвременните технологии. Научните данни, на които разчита тестването, действително търпят непрекъснато актуализиране, но това задължение е важно да се спазва, тъй като извличаната посредством тестовите комплекти информация се използва за вземане на решения, които са от решаващо значение за общественото здраве.

  Предвид значението на тестовете в настоящата обстановка и динамиката на пандемията, Комисията настоява също така за обединяването на ресурсите за валидиране на тестовете за коронавирус на равнище ЕС. Важно е да се централизира валидирането и споделянето на резултатите на равнище ЕС и на международно равнище.

  За да се гарантира възможно най-резултатно тестване, правилно използване на тестовете и допълнително съгласуване между оценяването и валидирането на характеристиките на изделията за тестване, Комисията предлага през идните седмици да бъдат предприети следните действия:

  - обмен на информация относно характеристиките на тестовете;

  - създаване на мрежа от референтни лаборатории за коронавирус в ЕС, за да се улесни обменът на информация, както и управлението и разпращането на контролните извадки;

  - осигуряване на референтни материали и общи методи за сравняване на изделията;

  - борба с фалшивите изделия чрез сътрудничество на международно равнище и между органите на държавите членки;

  - солидарност между държавите членки чрез справедливо разпределяне на наличните запаси и на лабораторното оборудване към областите, в които те са най-необходими. 

  Понастоящем законодателството на ЕС поставя редица изисквания пред провеждането на тестове. Всеки производител на тестове е длъжен да състави техническо досие, което показва, че тестът е безопасен и изпълнява предназначението си.

  Към момента има две категории тестове: тестове за откриване на вируса; тестове за откриване на антитела — те установяват дали пациентът е бил вече изложен на вируса и съответно е произвел антитела. Понякога е трудно да се оцени доколко е ефективен даден тест, тъй като необходимите за целта биологични материали невинаги са на разположение. Освен това невинаги са налице и унифицирани начини за сравняване на тестовете.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 13 часа
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 13 часа
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 15 часа
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  преди 16 часа
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища