петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2929 прочитания

  „Галъп“: Тревогата от зараза остава висока, но не продължава да расте

  56% от българите продължават да намират заплахата от COVID-19 за преувеличена
  16 април 2020, 17:30 a+ a- a

  Тревогата от зараза с коронавирус сред българите остава висока, но не продължава да расте. Мобилизацията на хората да жертват част от правата си в името на борбата с вируса пък бележи плавен спад.

  Това установи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 15 април сред 800 души сред национално представителен панел – по телефон и с СМС проучване.

  Видимо остава и традиционното българско съмнение за величината на заплахата. Тези белези на обществено успокоение явно се дължат и на ефективните засега държавни мерки, посочват авторите на проучването, но питат: „Дали обаче успокоението не е преждевременно и дали няма да попречи на спазването на мерките?“

  68% от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса. 29% твърдят, че не се боят или даже никак не се боят. 3% се затрудняват да отговорят. Регистрираната тревога е по-висока, в сравнение с времето преди въвеждането на извънредното положение, но е почти идентична с тази от миналата седмица. Уплахата се увеличи в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.

   56% продължават да намират заплахата за преувеличена. И тук няма сериозна промяна спрямо последната вълна на изследване. 39% са на различното мнение или дори на диаметрално противоположното. Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата – на фона на света. Това съмнение спадна в началото на извънредното положение с ръста на броя заразени, но и сега остава сравнително високо, макар и да не бележи нов ръст.

  Общо 75% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса. 24% са по-скоро или напълно несъгласни. Има и съвсем малък дял затрудняващи се да отговорят. На практика, и тук няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж преди седмица и оценката за правителството остава силно положителна. Тя се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70% в различните ресори дори и над 80% – когато става дума за щаба. Тепърва ще се види дали ще се задълбочава обичайната в такива случаи плавна ерозия.

  Ситуационната позитивна оценка при министър-председателя също остава висока: 68%. Данните са в синхрон с мнението на десетки изследвани от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ страни – почти навсякъде кризата дава нов кредит на доверие на текущите правителства и те получават висока ситуационна оценка. Тя по правило е различна от обичайния през останалото време политически рейтинг. При Борисов рейтингът през останалото време беше двойно по-нисък.

  Както беше отбелязано и в предходната вълна на изследване, леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса – на фона на обратна тенденция в много други страни. Общо 73% сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24% са несъгласни или съвсем несъгласни. 3% не могат да преценят.

  Делът на готовите да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам – преди извънредното положение делът на съгласните беше 83%, преди седмица пък вече беше 78%. Вероятно и тук личи известно успокоение, на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата. Ниският (досега) ръст на заболеваемостта може би създава възможност за поява на повече критика към властта и алтернативни гледни точки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 15 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство