четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1378 прочитания

    Българска асоциация ще издава дигитални паспроти за всички родни звукови и видеозаписи

    Регистрацията за идентификационните кодове е безплатна и повишава прихода от дигиталното ползване на музиката на изпълнителите или продуцентите
    23 април 2020, 15:07 a+ a- a

    Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП) получи лиценз да издава важните идентификационни кодове за всички родни звуко и видео записи, съобщиха от асоциацията.

    Преди броени дни БАМП подписа договор с Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), по силата на който придоби статут, улесняващ монетизацията на цялото българско музикално съдържание в дигитална среда.

    Какво представлява ISRC кодът?
    Това е международен стандартен код, чрез който всеки аудио или видео запис „живее“ и бива идентифициран в дигиталните платформи и не само там. На база на този код все по-често записите присъстват и в базите данни на всички дружества за колективно управление на права. ISRC кодът е паспортът на записите, без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно.

    „Новият статут на БАМП като Национална ISRC агенция е стратегическа стъпка напред за цялата музикална гилдия в България. Освен свидетелство за доверието на световния музикален бизнес към нашето сдружение, той е и прагматичен инструмент за по-бърза и ефективна дигитализация на българския музикален каталог. Новият механизъм за издаване на тези кодове цели да подреди отчасти хаотичното кодиране на български записи до момента, да идентифицира всеки продуцент и да създаде яснота кой трябва да получи приходите от ползването на определена музика“, отбелязва изпълнителният директор на БАМП Ина Килева.

    Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) представлява световната звукозаписна индустрия като обединява над 1300 членове – водещи и независими звукозаписни компании от 60 държави по света, както и представителни Национални групи на територията на 56 държави.

    Българска Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП) e Сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. През 1999 година Асоциацията е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България и съдейства за реализацията на нейните цели и задачи, стратегически за индустрията по целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място