сряда, 03 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1616 прочитания

  Учени от Оксфорд твърдят, че тяхната ваксина за Covid-19 ще е готова до септември

  Вече са насрочени тестове на повече от 6000 души
  28 април 2020, 11:30 a+ a- a

  Учени по целия свят се надпреварват да създадат ваксина, която да спре коронавируса, а в тази надпревара, лаборатория в Оксфордския университет има начална преднина, пише New York Times.

  Повечето други екипи от учени трябва да започнат с малки клинични изпитания до няколко стотин души, за да покажат, че техните ваксини са безопасни за използване при хора, преди да могат да започнат тестване дали изобретенията им работят, уточнява изданието.

  Учени от Jenner Institute в Оксфорд вече са доказали в предишни клинични изпитания на подобни ваксинации, включително едно от миналата година срещу друг вид коронавирус, че техните ваксини са безвредни за хората.

  Това им позволява да започнат от следващата стъпка и директно да насрочат тестове за повече от 6000 души до края на следващия месец, с надеждата, че тяхната ваксина е не само безопасна но и предпазва от новия коронавирус.

  Според учените в Оксфорд, ако медикаментът се окаже ефективен и получат спешно одобрение от властите (бел.ред.: в САЩ има такава процедура и понастоящем тя се прилага за бързите тестове за заболяването) първите няколко милиона дози от тяхната ваксина могат да са налични до месец септември тази година – поне няколко месеца преди всички останали, които се опитват да създадат ваксина срещу новото заболяване. 

  На този етап е невъзможно да се каже дали изобщо някоя ваксина ще е ефективна, или кой ще е първият успешен опит. Но има обещаващи резултати за оксфордския препарат. Миналия месец учени в Националния институт по здравеопазването в Монтана (Rocky Mountain Laboratory) са ваксинирали 6 маймуни с нея. След това животните са били системно излагани на големи количества от вируса. 28 дни след ваксинацията животните все още са били здрави, докато други животни в лабораторията са се разболявали при същите условия.

  Според експерти ще е нужна повече от една ваксина, тъй като различните препарати могат да имат различна ефективност спрямо отделни групи от населението – деца, възрастни хора и т.н. Също така важен фактор е колко лесно се прилага и колко струва.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  преди 13 часа
  Няма нови случаи на Covid-19 в Ухан
  Това показват резултатите от тестването на почти цялото население на 11-милионният град
  преди 14 часа
  36 български общини могат да кандидатстват за европари за безжичен интернет
  Утре стартира последният конкурс от инициативата WiFi4EU
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Варна ще има 31 нови заряди станции за електромобили
  В началото на юли в морската ни столица се въвежда втори етап на „Синя зона“
  преди 16 часа
  Годишната инфлация в ОИСР с рязък спад през април
  Цените на храните обаче се увеличават
  преди 16 часа