петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1768 прочитания

    Италиански лекари: Коронавирусът отслабва

    Според медиците страната трябва да се завърне към нормален ритъм на живот
    01 юни 2020, 16:03 a+ a- a

    Алберто Зангрило, директор на миланската болница „Сан Рафаеле“ в най-тежко пострадалата от новия коронавирус северна част на Италия, Ломбардия, заяви пред италианска телевизия „Реално вирусът вече не съществува клинично в Италия“. 

    „Пробите, които взимаме в последните 10 дни, показват вирусен товар* в количества, които са безкрайно миниатюрни в сравнение с тези, които взимахме преди месец или два“, казва той, цитиран от Business Insider.

    Зангрило призова италианското правителство да продължи да премахва ограниченията, наложени във връзка със спиране разпространението на вируса, и твърди, че предупрежденията за потенциална втора вълна само създават ненужен страх у италианците. „Трябва да се завърнем към това да бъдем нормална държава... някой трябва да поеме отговорност за това, че тероризира държавата“, казва още той.

    Матео Басети, директор на Инфекциозна клиника в болница „Сан Мартино“ в Генуа, е напълно съгласен с мнението на Зангрило, предава „Ройтерс“. Според него коронавирусът не е толкова смъртоносен, колкото е бил.

    Пред италиански медии Басети казва: „Силата, която вирусът имаше преди два месеца, не е тази, която има днес. Ясно е, че днешният Covid-19 е различен.“

    Италия е една от най-тежко пострадалите от заболяването страни в световен мащаб. Тя е на шесто място по брой заболели (232 997) и на трето по смъртни случаи (33 415) в света към 1 юни (по данни на университета „Джонс Хопкинс“). Страната достигна своя пик на новозаболели през март, когато ежедневно се разболяваха по 6500 души. В момента тази бройка е около 300.

    В същото време министърът на здравеопазването на страната Сандра Зампа заяви, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят подобна теза и призова италианците да продължат да спазват „максимално внимателно“ правилата за социална дистанция, да не се събират на големи групи, да мият често ръцете си и да носят маски.

    След месеци на блокади и карантини правителството в страната постепенно премахва ограниченията. В края на месец май отвориха местата за настаняване, а ресторанти, барове и кафенета отвориха за първи път от седмици. Врати отвориха и местата за свободно време като фитнес зали, спортни центрове и басейни.

    От тази седмица се възстановяват и пътуванията от и до страната, като посетителите от ЕС няма да бъдат подлагани на 14-дневна карантина при влизане в страната. 

    Планирано е кината и театрите в Италия да отворят врати по-късно този месец.

    *брой вирусни частици

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 26 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 45 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research