вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2412 прочитания

  Microsoft заменя журналисти с роботи

  02 юни 2020, 09:35 a+ a- a

  Microsoft уволни десетки журналисти, след като реши да ги замени с изкуствен интелект, съобщава Guardian. На служителите, които поддържат уебсайта на компанията MSN и браузъра Edge, е заявено, че те вече няма да са нужни, тъй като роботи могат да изпълняват работата им. Вместо журналисти технологичната компания вече ще използва автоматизирана система за подбор на новини, отбелязва BBC.

  Селектирането, редактирането и курирането на истории от новинарски медии и подбора на заглавия и снимки за сайта MSN на Microsoft в момента се извършва от журналисти.

  Microsoft обяви, че промяната е част от редовната преоценка на бизнеса. „Както всички компании, ние оценяваме бизнеса си редовно. Това може да доведе до увеличени инвестиции в някои посоки, а от време на време до преразпределяне на други. Тези решения не са резултат от текущата пандемия“, се подчертава в изявление на американския гигант.

  Microsoft, подобно на други технологични компании, плаща на новинарските организации, за да използва съдържанието им на своя уебсайт. Компанията обаче наема журналисти, които да преценяват кои статии и по какъв начин да бъдат представени на сайта.

  Сега 50 журналисти се очаква да загубят работата си в края на юни, съобщава Seattle Times.

  Някои от уволнените журналисти предупредиха, че изкуственият интелект може да не следва напълно строгите редакторски указания и може да допусне неподходящи истории.

  Един от потърпевшите журналисти заявява: "Прекарвам времето си да чета как автоматизацията и изкуственият интелект ще превземат работните ни места - сега дойде и моят ред".

  Microsoft е една от многото технологични компании, които експериментират с форми на така наречената робо-журналистика, за да намалят разходите си. Google също инвестира в подобни проекти.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година