петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6327 прочитания

  Революционно! Робот журналист пише за Forbes

  Задава ли се апокалипсис за новинарската индустрия, пита Guardian
  15 май 2012, 14:10 a+ a- a

  Бъдещето на съвременната журналистика е под заплаха. Това, което до вчера изглеждаше като научна фантастика, днес вече е реалност.

  На щат в едно от най-авторитетните финансови издания се труди автор-робот. „Пише” под псевдонима Narrative Science.

  Програмата генерира четивни текстове като преобразува подадени към нея данни.

  Narrative Science едва ли ще спечели награда Pulitzer за „писанията си”, но със сигурност ще накара хората от бранша да се замислят за бъдещето си.

  Роботът-журналист се занимава основно с икономически обзори. Може и да ви се стори иронично, но една от публикациите „излязла изпод перото” на Narrative Science е свързана със спадащите приходи на New York Times.

  Това звучи притеснително не само за един от най-известните вестници в САЩ. Финансовата криза принуди много издания в страната да съкратят значително персонала си, а други изцяло затвориха врати.

  Много медии обаче отчитат плюсовете на „електронните журналисти”, които не излизат в отпуск и не се разболяват изненадващо. В допълнение на това Narrative Science може да напише статия до 500 думи за около минута и само за 10 долара.

  Друг плюс на „автоматизираните журналисти” е, че те могат да генерират публикации на база детайлен анализ на случващото се в социалните мрежи. Едва ли има човек, който може да проследи толкова бързо и цялостно тенденциите във Facebook и Twitter, което е огромно предимство.

  Компанията, която стои зад Narrative Science, вече има над 20 клиенти. Освен Forbes сред тях са и Fox Sports.

  Основателите на фирмата твърдят, че програмата им няма за цел да убие журналистиката, а да я подпомогне. Дали е така, предстои да видим.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 58 минути
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 7 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева