петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1296 прочитания

    "Да направим Европа силна отново": Целта на германското европредседателство

    Преодоляването на пандемията от Covid-19 и икономическото възстановяване на Европа са сред топ приоритетите на Германия, която поема председателството на ЕС днес
    01 юли 2020, 12:06 a+ a- a

    "С пандемията от Covid-19 Европа е изправена пред съдбовно предизвикателство. По време на германското председателството на ЕС ще се опитаме с всички сили заедно да се справим с тази задача и да направим Европа силна отново". Това е записано в програмата на германското европредседателство, което започва от днес и ще продължи до края на годината. Официалното му мото е "Заедно за възстановяването на Европа".

    Кризата с коронавируса принуди Германия да промени напълно първоначалните си приоритети. Това ще е едно кризисно европредседателство. Според посланика на Германия в ЕС Михаел Клаус заради пандемията едва една трета от планираните срещи на живо ще се състоят.

    "Кризите в ЕС отдавна са и шанс да се постави под въпрос установеното, за да се подготвим по-добре за бъдещето. Общата ни задача е да погледнем отвъд непосредственото справяне с актуалната ситуация. Затова трябва да отправим поглед към големите трансформационни процеси на нашето време като климатичните промени, дигитализацияна и промяната на пазара на труда. В свят на нарастваща поляризация европейската политика трябва да подсили и способността за действие на Европа навън, за да защити европейските интереси", се посочва в програмата.

    Топ приоритетит за германското европредседателство е преодоляването на пандемията от Covid-19 и икономическо възстановяване.

    Едно от големите предизвикателства ще е постигането на съгласие по многогодишния бюджет на ЕС, както и постигането на компромис по преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство.

    Важни теми са и политиката за опазване на климата, дигитализацията и изработването на обща миграционна политика.

    Германия иска да засили и ролята на Европа на световната сцена. Важни в тази връзка са отношенията с Китай и Африка.

    Фокус ще бъде поставен и върху евроинтеграцията на Западните Балкани.

    Относно приоритетите председателят на Европейския парламент Давид Сасоли коментира, че федералното правителство е заложило правилните приоритети, като се концентрира върху милиардния възстановителен план и европейския бюджет. По думите му "Меркел се концентрира върху цели, които засягат всички ни, като миграция, Зелена сделка, климатични промени и въпроса за разширяването на ЕС".

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години