понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1817 прочитания

  HeleCloud придоби софийската DataStork

  Не се разкриват финансови детайли по сделката
  01 юли 2020, 16:57 a+ a- a

  HeleCloud, технологичен консултант в платформата на Amazon Web Services (AWS) с офиси в Лондон, София и Хага, обяви, че е придобила DataStork, компания за софтуерен облачен инженеринг и AI/ML услуги, със седалище в София. Сделката е подкрепена от инвестиция на BGF, най-активния инвеститор във Великобритания и Ирландия.

  Придобиването на DataStork подсилва амбицията на HeleCloud да бъде водещ партньор по отношение на публичните облачни услуги за европейския бизнес и да подкрепи облачната революция чрез предоставяне на умения, знания, инструменти и оперативни възможности за средни и големи предприятия в платформата AWS. HeleCloud е вече един от водещите AWS партньори в региона на EMEA, опериращ на най-високото ниво - Premier.

  Основана през 2016, DataStork е разработила широк спектър от технически възможности, обхващащи Microservices, Internet of Things (IoT), Serverless, DevOps, BigData, еластични системи, потребителски интерфейс и системи за търсене. В компанията работят над 20 софтуерни инженери, разработващи авангардни софтуерни решения за редица големи клиенти, включително Bosch, Uber, HedgeServ и FT. Като компания за разработка на облачен софтуер, DataStork помага на клиентите си да развиват иновации, да се възползват от неограничена гъвкавост, да оптимизират разходите, да намалят времето на престой и да подобрят управлението на жизнения цикъл на приложенията. Силните страни на DataStork варират от архитектурата на системи чрез разработване и тестване на софтуер, до ефективно изпълнение и практики за подобрение на оперативните процеси на техните клиенти.

  „Всеки съвременен бизнес е дигитален. Компаниите, които се фокусират върху наличните данни и въвеждат иновации бързо, за да превърнат тези данни в добавена стойност за своите клиенти и в собствено пазарно предимство, ще бъдат лидерите на утрешния ден. Придобиването на DataStork е естествена следваща стъпка за HeleCloud по пътя ни към осигуряване на водещите за пазара възможности, които съвременните организации очакват от нас. Заедно HeleCloud и DataStork ще бъдат по-добре подготвени от всякога, за да помогнат на клиентите да трансформират наличните си приложения, да внесат иновации отвъд конвенционалния софтуер за изграждане на системи в Облака, да извлекат полезна информация от своите данни и да разширят бизнеса си чрез платформата на AWS“, заяви Добромир Тодоров, изпълнителен директор и Chief Cloud Officer на HeleCloud.

  “Комбинацията от софтуерен инженеринг на DataStork и AI/ML уменията им с нашия широк експертен опит в областта на AWS и разрастващото ни се присъствие на европейския пазар ще предоставят на клиентите възможностите, които са им необходими, за да бъдат успешни. Очаква се придобиването да доведе и до по-голяма ефективност на бизнеса ни и увеличен пазарен дял. Разбира се, ние ще се уверим, че всички съществуващи клиенти на DataStork продължават да получават същите висококачествени услуги, с които са свикнали досега, но също така ще могат да се възползват от възможностите на по-голямата група“, добави Тодоров.

  “Чрез опита ни с големи еластични системи в облака, интернет на нещата и Big Data за големи компании като Bosch, Uber и FT, DataStork е в отлична позиция да разшири портфолиото на HeleCloud с услуги с висока добавена стойност в областта на облачното софтуерно инженерство. Основното предизвикателство в усвояването на вече зрелите и всеобхватни публични облачни услуги през последните години е възможността на наличния софтуер да се възползва от тях в пълна степен, както и повишената сложност на управлението на комбинирани хибридни облачни решения”, коментира Дойчин Йорданов, основател и изпълнителен директор на DataStork, като допълни, че “DataStork, с основното си VMware R&D наследство и ноу-хау в платформата на AWS, ще ускори процеса за мигриране в публичния Облак на клиентите на HeleCloud чрез адаптиране на софтуерната архитектура към облака и разработка на хибридни облачни решения, основани на AWS и VMware технологии и оркестрирани чрез изкуствен интелект (AI).”

  Страните не разкриха финансовите детайли по сделката, която беше финализирана по-рано тази седмица.

  DataStork, която ще продължи да работи под това име, сега е дъщерно дружество, изцяло притежавано от HeleCloud.

  Компаниите разполагат с тясно свързани портфолиа от услуги, които ще продължат да развиват и интегрират с течение на времето.

  Това е второто придобиване за HeleCloud от 2019 насам, когато компанията придоби OlinData, AWS Advanced Consulting Partner, базирана в Холандия, специализирана в инфраструктурата с отворен код, като част от непрекъснатия растеж на HeleCloud в цяла Европа, подкрепен от BGF.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 10 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 12 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 13 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети