четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1341 прочитания

  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството

  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  02 юли 2020, 17:08 a+ a- a

   

  Влизането в чакалнята на еврозоната определено носи позитиви. Но икономическото възстановяване зависи от гъвкавостта на правителството. Така Дейвид Ливингстън, CEO на Citigroup за EMEA (Европа, Близък изток и Африка) отговори на въпрос на Economy.bg относно това как ще се отрази евентуалното ни влизане в ERM 2 на възстановяването на икономиката на България от кризата, породена от Covid-19. Ливингстън обаче не се ангажира с конкретен срок за присъединяването на страната ни към валутния механизъм. Това стана в рамките на годишната среща на банката с журналисти от цял свят, която този път се провежда онлайн. Темата тази година е “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

  По отношение на икономическото въздействие на коронакризата експертът на американската банка заяви, че трябва да бъдем внимателни с прогнозите. Спадът на БВП може да достигне 10%, но е трудно да се предвиди как ще изглежда възстановяването.

  По думите му „потреблението е много важен компонент в това отношение. Дали хората ще имат работа и ще имат възможности да потребяват. Но не е ясно как това ще се случи в различните региони“, посочи Ливигстън.

  Според него сред най-силно засегнатите сектори ще са туризмът и транспортът. Като добре представящи се индустрии той отбеляза логистиката и ритейлът.

  Експертът смята, че важен елемент от управлението на кризата са мерките за осигуряване на ликвидност от държавата и централните банки. В Европа стартираха огромни програми за държавна помощ, което според Ливингстън е положително, но високата ликвидност води до увеличаване на задлъжнялостта. „Въпросът е какви дейности ще финансират подкрепяните компании, как инвестициите ще се използват в икономиката“, посочи той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 12 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 40 минути
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 1 час
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 1 час
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве