понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1188 прочитания

  Започна строителството на сградата, в която ще се намира българският суперкомпютър

  Плановете са суперкомпютърът да заработи до края на февруари 2021 в „София Тех Парк“
  03 юли 2020, 08:59 a+ a- a

  На територията на „София Тех Парк“ започна строителството на сградата, в която ще се намира българският суперкомпютър, съобщиха от Столична община. Той е част от Европейската мрежа EuroHPC и ще бъде един от най-ефективните в Източна Европа петаскейл суперкомпютри.

  "Инвестициите в технологии, иновации и образование са пътят, по който София върви. Всичко това се  случват благодарение на огромната подкрепа, която София получава от Европейската комисия, от нашия комисар Мария Габриел и от правителството" – каза по време на церемонията за започване на обекта кметът на София Йорданка Фандъкова.

  "Средствата са защитени, започва изграждането, но за да се утвърди градът ни като европейската иновативна столица в региона, е необходимо суперкомпютър, който позволява обработката на огромен обем от информация и знания да се използва ефективно" – посочи още кметът Фандъкова. София и България ще продължат да инвестират в наука, образование и иновации, защото това е важно за модерната икономика, която създава качествени работни места за образовани и талантливи хора.

  Сградата ще бъде  снабдена с всички необходими съвременни инсталации и иновативни технически решения. За 24-часовата работа на суперкомпютъра ще се ползват два мегавата електроенергия, която е осигурена от два независими електрически източника. По време на работа изчислителният блок ще произвежда голямо количество топлинна енергия, а за охлаждането му ще бъде осигурена ефективна модерна охладителна система с мощност един мегават. Генерираната от суперкомпютъра топлинна енергия ще бъде „рециклирана“ и ще се ползва за отопление на съседните сгради, което е част от политиката на "София Тех Парк" по отношение на използването на зелените енергии.

  За сигурността на компютърното оборудване е предвидена високотехнологична охранителна система с лицево разпознаване, а за предотвратяване на пожари е заложено иновативно газово пожарогасене, което е ефективно, но щадящо живота и здравето на хората, както и изправността на скъпоструващото компютърно оборудване.

  Мощността на суперкомпютъра ще е уникална за България и региона. Включена в мрежата на EuroHPC, това ще позволи страната ни да разполага с около 50 Gbit изчислителна мощност в секунда, което на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързо достигане до резултати от обработката им. Към момента е в ход процедура за избор на изпълнител на доставката, монтажа, въвеждането в експлоатация и тестването на суперкомпютъра, която се извършва от страна на Европейската комисия, съвместно с българската страна, и се очаква да приключи до края на месец август.    

  Проектът за българския компютър се реализира от консорциум, в който "София Тех Парк" е водещ партньор. Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа.

  Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри. След изграждането му България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

  Основната цел на суперкомпютъра е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии и изчислителни ресурси. Мощността на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

  Плановете са суперкомпютърът да заработи до края на февруари 2021 г.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  преди 53 минути
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 1 час
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 1 час
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 2 часа
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните
  07 май 2021, 16:18
  Великобритания съветва хората под 40 години да не се ваксинират с AstraZeneca
  По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години