четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1653 прочитания

  Шефът на Citigroup: Икономическото възстановяване няма да е еднакво, защото кризата засегна в различна степен страните

  Дали възстановяването ще е V-образно, U-образно или W-образно, можем да очакваме от всичко, подчерта главният изпълнителен директор на американската банка Майкъл Корбат
  03 юли 2020, 13:49 a+ a- a

  Коранавирус кризата до някаква степен наподобява глобалната финансова криза през 2008/09, но има и доста разлики. Това отбеляза главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат по време на годишната среща на американската банка с журналисти от цял свят, която този път се провежда онлайн. Темата тази година е “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

  По думите на Корбат кризата в момента не е финансова, а здравна. Ситуацията е различна от гледна точка на това, че нямаме банкова криза. Освен това според шефа на Citigroup банките отдавна очакват криза и благодарение на предварителната подготовка работата им не е застрашена в момента.

  Той очаква финансовият сектор да се възстанови още тази година, докато за ресторантьорския това може да отнеме поне две години.

  Корбат счита, че икономическото възстановяване от пандемията от Covid-19 ще е неравномерно, ще има различни нива, защото кризата засегна страните в различна степен. То ще зависи до голяма степен от отговора на правителствата. По думите му, тъй като отговорът навсякъде е бил различен, можем да имаме елементи от V-образно, U-образно или W-образно възстановяване в отделните страни.

  Дана Петърсън, директор „Глобална икономика“ в Citi Research, очаква V-образно възстановяване, но ако страхът от пандемията се върне, ще станем свидетели на по-бавен U-образен растеж на световната икономика.

  Корбат е на мнение, че пандемията вече отслабва, но всичко ще зависи от разпространението на коронавируса, когато страните отново се отворят. Той очаква нормализиране в края на тази година или началото на 2021, но при условие че има ваксина за коронавирус и започнат масови тестове. „Нормализацията е третата най-важна фаза от тази криза – чувствам ли се комфортно да излизам, да пътувам в метрото, да летя със самолет. Или да отида на концерт или спортно събитие? Не мисля, че можем да смятаме това за реалистично, докато нямаме ваксина или масово тестване“, посочи шефът на банката.

  Макар да вижда протекционизъм в определени сфери, Корбат не счита, че има риск за глобализацията. Според него тези процеси няма как да се върнат обратно. По думите му веригите за доставка може да се трансформират, но обемът на търговията няма да спадне значително.

  Шефът на Citigroup предвижда ускоряване на темпа на дигитализацията в резултат от пандемията, както и увеличаване на инвестициите в тази област.

  Макар да е имало сигнали за намаляване на нуждата от кеш по време на кризата, Корбат не е убеден в устойчивостта на тенденцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия