четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  536 прочитания

  НДК съкращава 30% от персонала си

  Загубите от отменени събития са в размер на около 1.2 млн. лв.
  06 юли 2020, 10:15 a+ a- a

  НДК планира редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена на дружеството. Той наброява около 300 души. Това съобщава НДК в позиция за предприеманите действия във връзка с кризата, причинена от коронавируса.

  На 08.03.2020, в следствие на кризата с разпространението на Covid-19 и след заповед на министъра на здравеопазването основната дейност на НДК София и ФКЦ Варна, който е под шапката на НДК, бе напълно преустановена. Ограничения, наложени от епидемията с коронавируса се отразиха много тежко върху дружеството и сектора.

  "Тенденцията от преместване към отмяната на събития се оказа по-бърза от всичко, което можеше да се предприеме като стратегически и тактически мерки в тази посока. И към настоящият момент външната среда показва несигурност и непредсказуемост. Справката за приходите ни за периода 01.01.2020 до 15.06.2020 показва спад на приходите с 1 563 205,66 лв. в сравнение със същия период на 2019, като задълженията към доставчиците за различни битови разходи и услуги за същия период са значителни. Задълженията на наемателите на НДК за различни търговски и офисни площи вследствие на ограниченията по време на епидемиологичната обстановка, довела до невъзможност или отказ от заплащане на наеми, достигнаха 1 220 000 лв", отбелязват от дружеството.

  "Загубите от събития, които потенциално можеха да бъдат проведени и бяха в напреднал преговорен режим за периода март - април 2020 и октомври - декември 2020 са в размер на около 1 200 000 лв. През последните три години ръководство подобри значително приходната част, намали разходите за издръжка, както и цялостната натрупана загуба на дружеството. За наше съжаление всичко, което постигнахме за три години, Covid-19 ни отне за три месеца без ясна перспектива за нормализация", се посочва още в позицията.

  "В търсене на спасителни решения създадохме откритото мултифункционално пространство в парка зад НДК - Платформа А6, на която посрещаме намаления обем събития в летния период. Платформа А6 е отлично реализиран и вдъхновяващ проект, но съвсем не е в състояние да компенсира огромните загуби на НДК, причинени от кризата с коронавируса. Платформа А6 е единственият за момента шанс да продължим да функционираме и да общуваме с нашата публика, като междувременно продължаваме да търсим възможности и в тази безпрецедентна криза", допълват от НДК.

  "Към всяко от културните пространства, както и към продуцираните от НДК фестивали ръководството подхожда с внимателен анализ и с пълното съзнание, че Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“, кино „Люмиер Лидл“, Киномания и Новогодишен музикален фестивал са важна част от създаването, развитието и надграждането на цялостната културна среда в последните години. Категорични сме, че тези пространства и фестивали ще продължат да съществуват и да се развиват, защото са натоварени с много смисъл, важно културно съдържание и са сериозен генератор на публика за култура и изкуства", се отбелязва в съобщението.

  "За целта се запазват ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, както и ключови експерти, които осигуряват културното програмно съдържание на НДК, за да се продължи наложената творческата линия във всички културни пространства и проекти, като същевременно се направят и промени, съобразени с новите реалности. Техническото и логистично обезпечаване на Театър Азарян и ДНК се поемат от общите технически и организационни екипи на НДК", обясняват от дружеството.

  Дейността на „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата продължава, както и досега, но при оптимизиран екип. Двата основни фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също се запазват при очакване те да адаптират тазгодишните си концепции и програми към новите реалности.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Банките у нас отчитат спад от 43% на печалбата си през първите 8 месеца на 2020
  През август депозитите в банковата система достигат 100 млрд. лв.
  преди 4 часа
  Google ще плати 1 млрд. долара на издатели за новини
  Медии отдавна се борят с търсачката за компенсация за използване на съдържанието им
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Получени са 12 заявления за държавна помощ за чартърни полети
  От Министерството на туризма очакват мярката €35 на седалка да подпомогне зимния сезон
  преди 6 часа
  Програма ще помага на български компании при навлизането им на международните пазари
  Програмата ще предостави серия от лекции с теоретична и практическа част за 15 български компании, за да разви експортния им потенциал
  преди 7 часа
  ЕК откри наказателна процедура срещу Великобритания
  Причината е британски законопроект, който нарушава постигнатото споразумение за Brexit