четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7747 прочитания

    Филипо Абрамо, Президент на ЕАРМ: Компаниите вече откриват, че истинското им конкурентно предимство са хората

    Вижте видео от ХІІІ-та международна конференция на БАУРЧР
    22 май 2012, 22:09 a+ a- a

    „В миналото компаниите обръщаха много по-голямо внимание върху финансите, маркетинга, разработването на нови продукти и услуги. Днес те започват да откриват, че истинското конкурентно предимство, което имат, са хората”, заяви Филипо Абрамо – Президент на Европейската асоциация за управление на хора (ЕАРМ) по време на ХІІІ майска конференция на Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси  (БАУРЧР), която се проведе от 17 до 19 май в Несебър. 

    Вижте видео с Филипо Абрамо – Президент на Европейската асоциация за управление на хора (ЕАРМ)

    Филипо Абрамо смята, че в момента функцията на професионалистите в сферата на човешките ресурси става все по-значима за компаниите. Той отбеляза, че в миналото тази роля е имала често административна и поддържаща функция, но това сега се променя, и допълни, че моментът е изключително благоприятен за HR професионалистите. Предупреди ги обаче и че трябва да са готови за това предизвикателство.

    Президентът на Европейската асоциация за управление на хора (ЕАРМ) посъветва българските HR мениджъри да обърнат сериозно внимание на мотивацията на хората в компаниите, тъй като именно тя води до ангажираност на служителите. Според него изборът на правилните хора, тяхната мотивация и ангажираност ще бъдат ключовите въпроси за професионалистите по управление на човешки ресурси през следващите години.

    Вижте видео с Пламен Вушев – управител на Jobs.bg

    „В момента съществува глобална тенденция за изнасяне на дейности”, допълни Пламен Вушев – управител на Jobs.bg, който обобщи наблюденията на водещите кариерни медии от над 120 страни, които са част от алианса The Network. Според Пламен Вушев се случва нещо подобно на това, което се е случвало през 70-те и 80-те години в производството, но сега се изнасят дейности с висока добавена стойност към страни като България. Добрата новина е, че когато се изнасят дейности, почти цялата инвестиция е в човешки капитал за разлика от изнасянето на производство, където инвестициите са в машини и оборудване. Според управителя на Jobs.bg България е на изключително добра позиция да се възползва от тази тенденция, но дали това ще се случи, зависи от това дали в България има хора с подходящия опит, познания и нагласи.

    Другата глобална тенденция според Пламен Вушев е, че в момента тече процес на автоматизация на рутинни офис дейности, в следствие на което в бъдеще тези позиции ще намаляват. „Това означава, че за компаниите все по-важни и по-важни ще стават позиции, които изискват учене на нова информация и адаптиране към нови умения”, убеден е той. Според него за разлика от миналото, когато човек завършва висше образование и след това в продължение на десетки години практикува това, което е учил, на хората ще им се наложи да учат постоянно през целия си живот. „И именно HR специалистите и хората в HR сферата са тези, които трябва да помогнат на компаниите да се справят с този процес на трансформация”, добави Пламен Вушев.

    За първи път майската конференция на БАУРЧР не премина под една обща тема, а бяха застъпени различни въпроси, които са от значение за хората в бранша

    За първи път майската конференция на БАУРЧР не премина под една обща тема, а бяха застъпени различни въпроси, които са от значение за хората в бранша. В продължение на два дни HR мениджъри от различни компании в България обсъждаха теми, свързани със социалните медии и тяхното място в управлението на човешките ресурси, бизнеса и образованието, аутсорсинга, управлението на човешките ресурси в малките и средни предприятия, както и подобряване на представянето. Конференцията закри режисьорът Андрей Слабаков, който говори за предизвикателствата да управляваш „звезди”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам