вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3780 прочитания

    Компанията на този българин вече струва над 11 млрд. долара

    Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood на Владимир Тенев привлече нов кръг от инвестиции
    18 август 2020, 10:23 a+ a- a

    Роденият в България Владимир Тенев е съосновател на компания, чиято пазарна оценка достигна внушителните 11.2 млрд. долара. Πлaтфopмaтa зa тъpгoвия нa aĸции бeз ĸoмиcиoнни Rоbіnhооd обяви, че е пpивлякла нoв ĸpъг oт инвecтиции в размер на 200 млн. дoлapa от базирания в Ню Йорк хедж фонд D1 Capital Partner, съобщава Financial Times.

    От 2013 досега частни инвеститори са наляли в платформата над 1.7 млрд. долара, отбелязва изданието. Така до юли оценката на компанията беше 8.6 млрд. долара.

    В изявление от Rоbіnhооd заявиха, цитирани от FT, че ще използват последната финансова инжекция за "развитие на основния ни продукт и подобряване на потребителското изживяване". "Продължаваме да сме супер фокусирани към предоставяне на най-добрия продукт и потребителско изживяване, както и върху демократизиране на финансите като цяло", подчерта Влад Тенев, както той е известен в САЩ, в пост в блога на компанията.

    През първото тримесечие на годината Rоbіnhооd добави 3 млн. нови потребители, като общият им брой вече надхвърля 13 млн. души.

    Според CNN пазарната оценка на компанията, която планира скоро да излезе на борсата, е доказателство как тя е трансформирала индустрията. Стартъпът се е възползвал от факта, че милиони американци работят от вкъщи по време на пандемията, и е спечелил от кризата, допълва CNN.  

    С пазарна капитализация от 11.2 млрд. долара Rоbіnhооd в момента се оценява по-високо от някои големи компании от S&P 500, вкл. Under Armour, производителят на играчки Hasbro, казино компании като Wynn Resorts и MGM, отбелязва още CNN.

    Миналият месец Rоbіnhооd стопира плановете си за навлизане във Великобритания, като обяви, че спира засега идеята за експанзия навън.

    Владимир Тенев е роден в България, но е израснал в САЩ. Родителите му работят в Световната банка. През 2011 той напуска Университета в Калифорния, където прави докторантура по математика. Заедно с негов колега създават приложението Robinhood.

    През 2016 Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти на американското списание Forbes.

    През 2018 Владимир (Влад) попадна в една класация заедно със съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг. Тенев и и неговият партньор Байджу Бхат заеха 24-то място в списъка на американското списание Fortune "40 под 40" за най-влиятелните млади хора в бизнеса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 8 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 8 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 10 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 13 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ