четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  642 прочитания

  ЕК се споразумя и с CureVac за закупуване на възможна ваксина срещу Covid-19

  Първоначално ще могат да бъдат закупени 225 милиона дози
  20 август 2020, 13:31 a+ a- a

  Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството CureVac за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Това е продължение на успешните крачки, направени в тази посока със Sanofi-GSK на 31 юли и с Johnson & Johnson на 13 август, както и с подписването на предварително споразумение за закупуване с AstraZeneca на 14 август.

  Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави членки на ЕС, да закупят ваксина. Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички страни членки на ЕС, на 225 милиона дози, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19.

  Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.

  Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, заяви: "С всеки кръг от преговори с фармацевтичната промишленост, който приключваме, се доближаваме до победата над вируса. Скоро ще имаме споразумение с CureVac — иновативно европейско дружество, което по-рано получи финансиране от ЕС за производство на ваксина в Европа".

  С приключилите днес проучвателни разговори се цели да се достигне до предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа, разполагащ със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

  CureVac е европейско дружество, което е пионер в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на данни за информация, с помощта на която самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

  На 6 юли Европейската инвестиционна банка и CureVac подписаха споразумение за заем в размер на 75 милиона евро за разработването и широкомащабното производство на ваксини, включително потенциалната ваксина на CureVac срещу COVID-19. Приключването днес на проучвателните разговори с CureVac е важна крачка към сключване на предварително споразумение за закупуване, а следователно — и към изпълнение на европейската стратегия в областта на ваксините. С тази стратегия се цели да се осигурят висококачествени, безопасни, ефективни и финансово достъпни ваксини за всички европейски граждани в срок от 12 до 18 месеца. За тази цел Комисията, заедно с държавите членки, договаря с производителите на ваксини предварителни споразумения за закупуване, като запазва или дава на държавите членки правото да закупят определен брой дози ваксини на определена цена, когато бъде налична ваксина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия