вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  914 прочитания

  ЕК подписа договор с AstraZeneca за ваксина срещу Covid-19

  Благодарение на договора всички държави членки ще могат да закупят 300 млн. дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за допълнителни 100 млн. дози
  27 август 2020, 16:16 a+ a- a

   

  Днес влезе в сила първият договор, който Европейската комисия сключва от името на държавите членки на ЕС с фармацевтична компания, след официалното му подписване между AstraZeneca и ЕК.

  Договорът ще даде възможност на всички държави членки на ЕС да закупят ваксина срещу COVID-19, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към други европейски държави.

  Благодарение на договора всички държави членки ще могат да закупят 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за допълнителни 100 милиона дози, които да се разпределят пропорционално в зависимост от населението.

  Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини, като междувременно приключи успешно проучвателните разговори със Sanofi-GSK на 31 юли, с Johnson & Johnson на 13 август, с CureVac на 18 август, както и с Moderna на 24 август.

  Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: "Преговорите, които проведохме, дадоха ясни резултати: подписахме първи договор, чрез който изпълняваме ангажимента си да осигурим диверсифициран портфейл от ваксини с цел защита на общественото здраве на нашите граждани. Подписването на договора днес — което стана възможно благодарение на основите, положени от Франция, Германия, Италия и Нидерландия — ще гарантира, че държавите членки ще получат дози от ваксината, ако тя се окаже ефективна и безопасна. Надяваме се съвсем скоро да обявим сключването на допълнителни споразумения с други производители на ваксини".

  AstraZeneca и Оксфордският университет обединиха усилията си, за да разработят и разпространят потенциалната рекомбинантна ваксина въз основа на аденовирус, насочена към предотвратяване на заразяването с COVID-19.

  Потенциалната ваксина на AstraZeneca е вече във фаза ІІ/ІІІ — широкомащабни клинични изпитвания върху хора, след като във фаза І/II бяха получени обещаващи резултати по отношение на безопасността и имуногенността.

  Подписаният днес договор се основава на одобреното на 14 август предварително споразумение за закупуване с AstraZeneca, което ще се финансира чрез Инструмента за спешна подкрепа. Държавите от т.нар. Приобщаващ алианс за ваксини (Германия, Франция, Италия и Нидерландия), които започнаха преговорите с AstraZeneca, поискаха от Комисията да поеме инициативата, като подпише споразумение от името на всички държави членки.

  Решението да се подкрепи предложената от AstraZeneca ваксина се основава, наред с другото, на солиден научен подход и на използваната технология (ваксина ChAdOx1 на основата на нереплициращ се рекомбинантен аденовирус от шимпанзе), бързината на изпълнението в необходимия мащаб, разходите, споделянето на риска, отговорността и производствения капацитет, позволяващ доставки за целия ЕС. Регулаторните процеси ще бъдат гъвкави, но ще останат солидни.

  Необходимите изисквания за безопасност и извършваната от Европейската агенция по лекарствата специфична оценка, които са част от процедурата по предоставяне на разрешения в рамките на вътрешния пазар на ЕС, гарантират пълна защита на правата на гражданите.

  За да се компенсират големите рискове, които поемат производителите, предварителните споразумения за закупуване предвиждат възможността държавите членки да обезщетят производителя за поетите задължения при определени условия. Отговорността продължава да се носи от дружествата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Системата за електронни направления вече работи
  Към 11:00 часа са издадени над 200 такива документа за безплатен PCR тест