сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4839 прочитания

  Европа бори кризата с общо финансово министерство?

  Германия и Испания призовават за създаването на общ фискален съюз
  04 юни 2012, 10:52 a+ a- a

  Когато миналия юни Жан-Клод Трише призова за създаване на Европейско финансово министерство с контрол над националните бюджети, идеята изглеждаше като далечна мечта, реализирането на която ще отнеме години, дори десетилетия, ако изобщо се осъществи. Една година по-късно, когато дълговата криза заплашва да разкъса еврозоната, Германия призовава партньорите си да направят точно такъв голям скок към фискален съюз, отбелязва Reuters.

  След като идеята на Ангела Меркел за фискален пакт и за строга бюджетна дисциплина срещна сериозна критика, сега германският канцлер се опитва да прокара по-амбициозни мерки, включително създаване на централна институция, която да управлява финансите на всички в еврозоната, както и да се дадат повече правомощия на Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на ЕС.

  Докато другите държави не се съгласят на тези мерки и не приемат безпрецедентния отказ от национален суверенитет, Берлин ще откаже обсъждането на други инициативи като пускането на еврооблигации или „банков” съюз с трансгранично гарантиране на депозитите, разказват пред Reuters германски официални лица.

  Целта е на срещата на върха на 28-29 юни европейските лидери да договорят пътна карта за създаването на „фискален съюз”.

  „Основният въпрос е дали нашите партньори искат повече Европа или повече германски пари”, подчертава представител на кабинета в Берлин.

  Ако страните членки приемат идеята за общия фискален съюз, това ще е най-решителната политическа крачка към интеграция от приемането на еврото и въвеждането на контрол над националните монетарни политики преди 13 години.

  Пречките пред реализирането на идеята обаче изглеждат трудно преодолими, коментира Reuters.

  Засега Меркел може да разчита на подкрепата на Испания. Премиерът Мариано Рахой подкрепи създаването на нов фискален орган в еврозоната, който да контролира и координира националните бюджети и да управлява европейските дългове.

  Други страни обаче, включително втората по големина европейска икономика – Франция, имат дълбоки резерви към толкова голям отказ от суверенитет.

  Скептични към идеята са също Австрия и Финландия, посочва Reuters.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 12 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите