петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6047 прочитания

  Сменете си паролата в LinkedIn

  След хакерска атака от бизнес социалната мрежа изтекоха данните на 6,5 милиона потребители
  07 юни 2012, 10:34 a+ a- a

  Над 6,5 милиона пароли на потребители на социалната мрежа с бизнес профили LinkedIn изтекоха в руски сайт. Това се е случило и с данни от сайта за запознанства eHarmony. От LinkedIn обявиха, че са деактивирали хакнатите акаунти, но препоръчаха на потребителите незабавно да си сменят паролите. В сайта са регистрирани 161 милиона души по света.

  В публикувания списък не фигурират email адреси или имена, но експертите предупреждават, че това не означава, че хакерите не разполагат с тях, както и с бизнес информацията в профилите. Според компанията за защита на интернет системи Cloudmark получените данни може да бъдат използвани за изнудване. Оттам предупреждават и че не е известно дали хакерите все още нямат достъп до мрежата. Ако е така, потребителите, които вече са си сменили паролите, ще трябва да го направят втори път.

  Паролата – на китайски

  След атаката срещу LinkedIn британското издание Economist публикува препоръки как да защитите акаунтите си.

  На първо място използвайте различна парола за всяка регистрация. Не използвайте думи, дори и да замествате част от буквите в тях с цифри или знаци. Ако го правите, нека това е цяла фраза. И най-добре на китайски – проучванията показват, че това е най-сигурният език за пароли. А най-добрата парола според Economist е несвързани по смисъл думи на различни езици.

  Единственият недостатък е, че това отнема доста време за изписване. 

  Допитване на Reuters до експерти по сигурността показва, че компанията няма най-добрите практики за защита на данни. Според тях LinkedIn ползва базова технология за криптиране, която позволява лесното разпознаване и подреждане на паролите.

  По такава причина наскоро социалната мрежа беше принудена да подобри приложението си за мобилни телефони, което синхронизира работните календари на потребителите си с профилите им – то позволява планираните им срещи да се виждат от въведените в календара участници в тях. За да се случи това обаче LinkedIn теглеше съответните данни от email адресите на тези, които са заявили че искат да ползват новата услуга. 

  Само часове преди изтичането на паролите LinkedIn публикува в корпоративния си блог разяснения, с които успокоява потребителите, които са решили да синхронизират календара си. Компанията уточнява, че не съхранява изтеглената информация на сървъри, че не я използва за други цели освен свързването на срещите с профилите на съответните хора, както и че не прави синхронизация, когато услугата не е заявена. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  Биткойн надмина $60 000
  Криптовалутата е на път да постави нов рекорд
  преди 46 минути
  Villeroy & Boch завърши придобиването на Ideal Standard
  Обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  преди 59 минути
  Това ще е едно от първите училища у нас с изучаване на изкуствен интелект
  Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас
  преди 1 час
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 18 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers