сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6154 прочитания

  Сменете си паролата в LinkedIn

  След хакерска атака от бизнес социалната мрежа изтекоха данните на 6,5 милиона потребители
  07 юни 2012, 10:34 a+ a- a

  Над 6,5 милиона пароли на потребители на социалната мрежа с бизнес профили LinkedIn изтекоха в руски сайт. Това се е случило и с данни от сайта за запознанства eHarmony. От LinkedIn обявиха, че са деактивирали хакнатите акаунти, но препоръчаха на потребителите незабавно да си сменят паролите. В сайта са регистрирани 161 милиона души по света.

  В публикувания списък не фигурират email адреси или имена, но експертите предупреждават, че това не означава, че хакерите не разполагат с тях, както и с бизнес информацията в профилите. Според компанията за защита на интернет системи Cloudmark получените данни може да бъдат използвани за изнудване. Оттам предупреждават и че не е известно дали хакерите все още нямат достъп до мрежата. Ако е така, потребителите, които вече са си сменили паролите, ще трябва да го направят втори път.

  Паролата – на китайски

  След атаката срещу LinkedIn британското издание Economist публикува препоръки как да защитите акаунтите си.

  На първо място използвайте различна парола за всяка регистрация. Не използвайте думи, дори и да замествате част от буквите в тях с цифри или знаци. Ако го правите, нека това е цяла фраза. И най-добре на китайски – проучванията показват, че това е най-сигурният език за пароли. А най-добрата парола според Economist е несвързани по смисъл думи на различни езици.

  Единственият недостатък е, че това отнема доста време за изписване. 

  Допитване на Reuters до експерти по сигурността показва, че компанията няма най-добрите практики за защита на данни. Според тях LinkedIn ползва базова технология за криптиране, която позволява лесното разпознаване и подреждане на паролите.

  По такава причина наскоро социалната мрежа беше принудена да подобри приложението си за мобилни телефони, което синхронизира работните календари на потребителите си с профилите им – то позволява планираните им срещи да се виждат от въведените в календара участници в тях. За да се случи това обаче LinkedIn теглеше съответните данни от email адресите на тези, които са заявили че искат да ползват новата услуга. 

  Само часове преди изтичането на паролите LinkedIn публикува в корпоративния си блог разяснения, с които успокоява потребителите, които са решили да синхронизират календара си. Компанията уточнява, че не съхранява изтеглената информация на сървъри, че не я използва за други цели освен свързването на срещите с профилите на съответните хора, както и че не прави синхронизация, когато услугата не е заявена. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 12 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите