неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8688 прочитания

    Светът е пред парична (р)еволюция

    Кризата може да ускори навлизането на виртуалните валути, банките вече се подготвят за това
    11 юни 2012, 17:29 a+ a- a

    Когато в началото на средновековието светът тепърва е свиквал с монетите, в Китай вече са измислили хартиените пари. Европейците се сетили да започнат да ги ползват едва при разрастването на търговията след откриването на Америка. В началото вероятно е изглеждало необяснимо и какво се случва с парите при появата на борсите, а продукти като кредитни карти или онлайн плащания са били приемани скептично. 

    Недоверието е и най-голямата спирачка пред използването на виртуални валути, които за повечето хора не са нищо повече от кредити, необходими им в онлайн игрите. Развитието на световната икономика и продължаващата несигурност обаче са на път да променят това.  

    Интересът на европейците към виртуалната валута BitCoin в такава степен се е увеличил в последните месеци, че активите им в онлайн пари нарастват с „космическа скорост”, съобщиха от BitInstant, компанията, която конвертира BitCoin в стандартна валута (долари, евро и пр.) Според данните основна вина за драстичното увеличение имат хора от задлъжнелите Гърция, Италия и Испания (но не само). Всички те търсят начини да защитят парите си и виртуалните им изглеждат много по-сигурни от например държавни ценни книжа, които в момента имат рекордно ниска доходност. 

    Ползите от използването на виртуални пари са много – плащанията стават по-бързо, не се дължат такси на банки, освен това не се контролират от някоя централна банка или правителство. Вече почти не е задължително да носим в себе си пари в брой - плащанията се правят с карта, онлайн, мобилен телефон и прочее. При „обикновените” пари обаче има риск за стойността им при всяко политическо действие или сигнал – нещо, което не засяга онлайн валутата.

    Следващото преимущество има две страни -  тези пари са анонимни, което може да е от полза например за сайтове като Wikileaks, но предизвика обвинения, че могат да бъдат използвани и за търговия с наркотици или спонсориране на организираната престъпност. Аргументът, че са по-сигурни, също беше компрометиран, след като през март и май хакери източиха хиляди бит–монети с еквивалента на почти 400 хил. долара. 

    Въпреки всичко това новата валута - любима на технологичните експерти, хипстърите и все повече при търговията на валутните пазари, както коментира Financial Post, става все по-популярна. През април канадският Кралски монетен двор стана първата държавна институция, която обяви, че ще пусне собствени виртуални пари – MintChip. Те ще се различават донякъде от BitCoin, защото няма да представляват парични единици, а по-скоро виртуални портфейли.

    Банките вече показват, че осъзнават тенденцията. По време на PushStart FinTech форума в Сидни миналата седмица представителите на финансовите институции бяха единодушни, че очевидно това е бъдещето. Очакванията им са виртуалните валути да станат масови до 3 – 5 години. „По тази причина имаме срок от две до четири години, за да си изградим представа, как ще вземаме решенията си при новата ситуация”, коментира ръководителят на отдела за електронни стратегии и иновации в HSBC Андрю Дейвис. Разбира се книжните пари или кредитните карти няма да изчезнат – просто няма да са доминиращото средство за обмяна.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години