четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1770 прочитания

    Тракия икономическа зона стартира проект за въглеродно-неутрални индустриални паркове в 4 области

    Това е първият голям стратегически проект в България, който е насочен към изпълнението на новите климатични цели на ЕС
    11 ноември 2020, 11:58 a+ a- a

    Екипът на „Тракия икономическа зона“ е в основата на Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“ (ВНИП) - стратегически проект в съответствие със „Зелената сделка“ на ЕС за бъдещото развитие на индустриалните зони в България в четири области – Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково. Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност, обясни инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ), пред „Блумбърг“.

    Консорциумът цели създаване на привлекателна инвестиционна и иновационна среда в зоните на участващите общини, намаляване на въглеродните емисии, подобряване на условията на труд и стандарта на живот. Проектът е разработен от екипа на Тракия икономическа зона, ползвайки съвместната работа с най-голямата научна общност за приложни изследвания в Европа – германският институт Fraunhofer, Организацията на ООН за индустриално развитие (UNIDO), Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и успешния опит на Публично-частното партньорство с девет общини и три клъстера.

    Моделът на интеграция на предприятията в ТИЗ, разположена на територията на Пловдивска област, ще бъде последван от другите индустриални паркове и координирано развиван. Инициативата за създаване на въглеродни-неутрални индустриални паркове е реално първият голям стратегически проект в България, който е насочен към изпълнението на новите климатични цели на ЕС.

    „От 3 години работим по тази стратегия. С излизане от коронавирусната ситуация чрез мерки за „зелено“ развитие, се надяваме в рамките на 10 години да постигнем въглеродна неутралност на части от Тракия икономическа зона", каза инж. Панчев.

    Неговите очаквания са до 2030 да бъде изграден източник на възобновяема енергия за фирмите в зона Раковски, част от ТИЗ. Тази енергия ще е с пазарна стойност и ще се ползва в микс с конвенционалната. „2 стартъпа вече успяха да оптимизират енергийните системи в работещи предприятия“, посочи още една важна стъпка изпълнителният директор на ТИЗ. „Продължаваме и на ниво промишлени сгради – имаме разработка на сграда, чийто покрив е пригоден за соларни панели“.

    „Голяма част от компаниите в Тракия икономическа зона предвиждат постигане на въглеродна неутралност в унисон с европейските цели. Самите фирми инвестират в продукти, свързани със „Зелената сделка“, допълни инж. Панчев. Той даде конкретен пример с „Милара Интернешънъл“, която вложи около 11 милиона евро в серийно производство на електрически камиончета. Инж. Панчев счита, че е добре да има мерки за стимулиране на производството на електромобили и по-масовото им използване. Проект в логистиката, част от Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“, набляга на създаването на складови площи в покрайнините на големите градове, докъдето да стигат тировете, а вътре в градовете превозването на стоките да става с електротранспорт. Така ще се изчисти въздухът в тези населени места.

    Относно финансирането на проекта за „Въглеродно неутрални индустриални паркове“ инж. Панчев посочи няколко възможности. „Обсъдихме с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова привличането на капитал от международни финансови институции като ЕИБ.

    През новия програмен период се говори за Интегрирани териториални инвестиции – начин общините да работят заедно и европейското им финансирането в тази насока. Нашият над 25-годишен опит, нашето ноу-хау за развитие на индустриални зони ще приложим в сътрудничеството ни с Бургас, Габрово и Хасково“, допълни инж. Панчев. Екипът му подготвя 2 проекта по новата програма „Хоризонт Европа“ с немски, италиански и испански партньори. Тези проекти ще доразвият новата стратегия. Важен е и проектът в областта на дигитализацията на административно ниво в общините в ТИЗ.

    Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“ може да бъде финансиран и по другите оперативни програми. Част от проекта е социалната инфраструктура. Създаденият миналата година единствен по рода си в индустриална зона в България Център за професионално обучение ТРАКИЯ квалифицира и преквалифицира кадри не само от фирмите в ТИЗ. В разположения в зона Раковски Център вече се провеждат практически занятия на 60 ученици от 4 професионални гимназии от регион Пловдив. Проектът е реализиран благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

    През 2030 парковете в Консорциума ще се наложат като дестинации за високо технологични, устойчиви и природосъобразни инвестиции. Те ще станат привлекателно място за иновации, приложни изследвания и развойна дейност и инкубатори и акселератори за нови компании. В този път на развитие парковете, компаниите, общините и университетите ще работят заедно за постигане на целите на проекта.

    "Удволетворени сме, че интересът към България като инвестиционна дестинация не спада въпреки пандемията. Сериозен инвеститорски интерес от български компании пък има към секторите, които Covid кризата „подкрепи“ като фармацевтиката, логистиката, хранително-преработвателната промишленост", обясни още инж. Панчев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 56 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните