четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2320 прочитания

  Как еволюира HR професията и какви умения ще изисква в бъдеще?

  Най-големите източници на промяна ще дойдат от дигиталните възможности, прилагането на Agile методи и меките умения, коментира Кристиан Фетер, CEO на HRForecast
  25 ноември 2020, 18:15 a+ a- a

  Как еволюира HR професията и какво трябва да умее един HR професионалист днес?

  HR професионалистът на бъдещето ще трябва да притежава все по-добри технически и ИТ умения, докато някои меки умения стават все по-малко значими за тази позиция.

  Как еволюира HR професията и какви умения ще трябва да притежават HR специалистите на бъдещето коментира Кристиан Фетер, CEO и съосновател HRForecast, на международната конференция на БАУХ, която тази есен протича виртуално под надслов Agile HR от 23 до 27 ноември 2020.   

  Фетер изброи кои меки умения стават все по-малко търсени в HR професията. Сред тях се уменията за водене на преговори, интервюиране, лидерство, контролиране на работата, публично говорене, делегиране, оценка... Умения, по думите на Фетер, които все повече биват измествани от технологиите. За сметка на това, меките умения, които все повече се търсят в един HR професионалист, са такива, които трудно могат да се заменят с технологии, а именно - работа в екип, коучинг, даване на обратна връзка, управление на времето, емпатия, организационно развитие, гъвкавост и др. 

  Според Фетер бъдещето на новия HR е свързано с намаляване на необходимостта от изпълнение на административни задачи и засилване на фокуса върху човешката страна на HR-а. Друг аспект е увеличение на продуктивността чрез фокус върху благосъстоянието на служителите и мотивацията. Все по-важен става и фокусът върху вземането на стратегически решения. И не на последно място - предоставяне на 24/7 достъп чрез ботове на услуги за служителите.

  Най-големите източници на промяна в HR професията ще дойдат от дигиталните възможности, прилагането на Agile методи и меките умения, отбеляза още Фетер. От една страна това са еволюционни твърди умения, свързани с ИТ - анализ на данни, дигитална трансформация, автоматизация на процесите, дигитален бизнес модел, а от друга - еволюционни меки умения, като управление на промяната, мултидисциплинарна работа, Agile методи, аналитично и критично мислене и емоционална интелигентност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава
  преди 2 дни
  Goldman Sachs възобнови отдела си за търговия с биткойни
  Активната търговия ще започне следващата седмица