сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1530 прочитания

    Moderna ще поиска разрешение за ползване на ваксината си в САЩ и ЕС

    Според последните проучвания препаратът е 100% ефективен срещу тежко заболяване от Covid-19
    01 декември 2020, 08:42 a+ a- a

    Биотехнологичната компания Moderna съобщи, че ще поиска одобрение за своята ваксина срещу Covid-19 както в Европа, така и в САЩ.

    Фирмата направи съобщението, тъй като най-новите резултати от проучванията показват, че ваксината е била 94,1% ефективна. Модерна заяви, че ваксината е 100% ефективна срещу тежък Covid-19. Това до голяма степен е в съответствие с предварителните резултати по-рано този месец.

    Компанията ще подаде документи за условно одобрение от Европейската агенция по лекарствата и за разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

    „Този ​​положителен първичен анализ потвърждава способността на нашата ваксина да предотвратява заболяването Covid-19 с 94,1% ефикасност и, което е важно, способността да предотвратява тежко заболяване от Covid-19“, каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna.

    „Вярваме, че нашата ваксина ще осигури нов и мощен инструмент, който може да промени хода на тази пандемия и да помогне за предотвратяване на тежки заболявания, хоспитализации и смърт“, продължи той.

    Това се случи, след като резултатите показаха, че 196 от 30 000 участници в трета фаза на клиничното изпитание на Moderna са се заразили с Covid-19. Само 11 от тези случаи са сред хора, получили ваксината кандидат Moderna.

    Компанията, която е работила с Националния здравен институт на САЩ (NIH), заяви, че очаква среща с Консултативния комитет на FDA на 17 декември.

    Това е точно след американската фармацевтична компания Pfizer, която работи с немската биотехнологична компания BioNTech, която подаде заявление за разрешение в САЩ на 20 ноември. Европейската агенция по лекарствата също прави текущ преглед на кандидата за ваксина.

    Moderna има споразумение с Европейската комисия за 80 милиона дози ваксина, с възможност ЕС да осигури общо до 160 милиона дози.

    Страничните ефекти на ваксината обикновено са „леки или умерени“ и включват болка на мястото на инжектиране, умора, мускулни болки и главоболие, съобщиха от компанията по-рано този месец.

    В проучването е имало един смъртен случай, свързана с Covid-19, настъпил в групата, която не е получила кандидат-ваксината, а плацебо. Компанията заяви, че не са установени сериозни опасения за безопасността, свързани с ваксината.

    Ваксината се основава на нова технология, която съдържа мРНК или генетични инструкции, които помагат на организма да разпознае протеина на коронавируса - който той използва, за да влезе в клетките на тялото.

    Две други компании Pfizer и AstraZeneca наскоро публикуваха информация за ефикасността на ваксините си, подхранвайки надеждите, че ваксина може да бъде одобрена до края на тази или началото на следващата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 11 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 12 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 13 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 16 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ